tussen Ajax en Twente beelden te tonen van grootscheepse vechtpartijen op de tribune. De volgende ochtend lag er al een fors getoonzette protestbrief bij sportchef Kees Jansma op het bureau, waarin gevraagd werd voortaan geen aandacht meer aan dergelijke gebeurtenissen te besteden en zich te beperken tot het uitstralen van de sportieve hoogtepunten. In diezelfde brief werd er fijntjes op gewezen dat het tonen van de vechtpartijen de onderhandelingspositie van de nos geen goed had gedaan. En inderdaad: als Endemol of idtv het wedstrijdverslag had samengesteld was er natuurlijk een schone versie volgens knvb-richtlijnen gemaakt.’
Inmiddels zijn, zoals wij weten, de onderhandelingen tussen nos en knvb ten einde. De publieke omroep is door de knvb aan de kant gezet. Er is door de nos van uw en mijn centen meer dan een miljard geboden, hetgeen niet voldoende bleek. De zogeheten ptt-Telecompetitie gaat op eigen kracht de ether in, beheerd door een constitorium waarin de knvb mede-aandeelhouder is. Nee, er is geen reden voor Cassandrageroep. De voetbalbond heeft laten weten dat dit nieuwe Sportkanaal een echt redactiestatuut gaat krijgen dat de journalistieke onafhankelijkheid zal garanderen. De knvb kán trouwens niet anders. Artikel 71g van de Mediawet verplicht een omroeporganisatie, commercieel of minder commercieel, tot zo'n redactiestatuut. Helaas is binnen de marges van de Mediawet veel geschipper mogelijk. Geen haan die ernaar kraait als de knvb straks zijn technisch personeel sommeert ‘het produkt voetbal’ zo gelikt mogelijk op het scherm te brengen, dus exclusief de doodschop-om-een-hoekje of de bananengooierij in de richting van de gekleurde speler die de pech heeft gehad het bruine monster niet doeltreffend genoeg op de schoen te hebben genomen.
Want het gaat die lui niet om de sport of om de sportjournalistieke onafhankelijkheid. Het gaat hen in de allereerste plaats om geld.
Het Sportnet zal zich specialiseren in Nederlands voetbal. Vreemd dat zo'n knvb zich niet realiseert dat dit fenomeen slechts vertoningswaarde heeft binnen de magische driehoek Ajax-psv-Feijenoord. Voor de rest is het voor negen tiende een derderangsvertoning die zich op hobbelige, door de mollen aangevreten, velden afspeelt voor halflege tribunes, tribunes die straks nóg leger zullen zijn, want waarom zou je op zondagmiddag voor vier tientjes gaan zitten kleumen in De Goffert of Nieuw-Galgewaard als je, als Nijmegenaar of Utrechter, diezelfde wedstrijd, gratis en comfortabel, op het televisiescherm kunt volgen? Dit aspect hebben de betreffende voetbalmanagers in hun gouddorst helaas over het hoofd gezien.
Ja, voetbal is populairder dan de Troonrede of de debatten in de Tweede Kamer der Staten Generaal. Op de lijst van de meestbekeken televisieprogramma's worden de eerste zeven plaatsen door voetbalwedstrijden ingenomen, of wij het leuk vinden of niet. Op Nederland 2 en Nederland 3. Het zijn overigens allemaal duels om de Europa-cup, die de komende jaren exclusief in handen van de publieke omroep zijn, net als het wereldkampioenschap voetbal en de Olympische Spelen. Daar kan het aanstaande Sportkanaal dus al zijn leven niet tegenop.
Het probleem van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond is dat de door deze vereniging georganiseerde competitie in feite, in tegenstelling tot de competities in bijvoorbeeld Duitsland en Engeland, niet zo interessant is. De competitie wordt namelijk tot ver in het nieuwste millenium door Ajax gedomineerd, zelfs in de seizoenen dat Mark Overmars geblesseerd is, Erwin van der Sar met een identiteitscrisis worstelt en Patrick Kluivert op gerechtelijk bevel tweehonderdveertig uur in de Ajax-kantine de vaat moet spoelen. De Nederlandse voetbalcompetitie stelt grenzen aan ons appreciatievermogen. Voetbal is, als het op de traditionele wijze wordt gespeeld, namelijk behoorlijk saai. Tien minuten Twente-nac, vijf minuten Roda JC-Heerenveen, zondagavond, met de nasi op schoot, daar willen wij best naar kijken. Maar wie wenst, buiten Sittard of Heerenveen, in zijn volle, gaapverwekkende lengte de wedstrijd Roda JC-Heerenveen uit te zitten?
Ik zou trouwens ook wel eens de namen willen horen van de adverteerders die op dit soort van minisportmanifestaties hebben ingetekend. Het schijnt allemaal kapitaal te zijn, als men de sales talk hoort, al ben ik zo vrij daar voorlopig niets van te geloven. Natuurlijk is er een stormloop op de aanstaande wedstrijd om de Ultra-universele-Supercup tussen Ajax en de fc Het Koninkrijk der Hemelen, maar voor de rest weten ook de adverteerders al te goed dat zij hun reclameguldens maar één keer kunnen uitgeven. Kijk naar de praktijk van een totaal verwaterd