In de spotprent mag alles
door W. Woltz
Wanneer in Nederland, na jarenlang wachten, een politiek tekenaar voor de rechter moet verschijnen, is dat een evenement. Mediageleerden geven commentaar, juridische medewerkers halen de goudschaal te voorschijn en wegen vier grein algemeen belang af tegen drie grein enkelvoudige belediging. De vrijheid van meningsuiting is in het geding!
Maar wat is die waard als niemand de limieten kent, als niemand meer weet dat er grenzen bestaan? Als alles gezegd of getekend mag worden is de magie van het taboe verdwenen, zijn provocatie en belediging bij voorbaat ontkracht.
Daarom mogen wij dankbaar zijn voor de Rotterdamse burgemeestersvrouw, die de schaarse jurisprudentie heeft laten aanvullen met de zaak Peper-Kroes vs Gootjes. Natuurlijk wist zij dat die bewuste tekening, waarin zij als vrouw van lichte zeden werd afgebeeld, door haar klacht pas landelijk beroemd zou worden.
Maar zij accepteerde die schade om later meer winst te kunnen maken, en vermoedelijk was zij heel boos. Het verlies is ruim geïncasseerd want mevrouw Peper met jarretels en netkousen is nu in miljoenen gezinnen een oude bekende.
De tekenaar is echter niet gestraft. Nederlandse rechters zijn vaak stekelig tegen schrijvende journalisten, staan welwillend tegenover columnisten, maar zijn ronduit dol op cartoonisten. De reden daarvan is vermoedelijk, dat die rechters zijn opgegroeid in een leescultuur en dus het schrift ernstig nemen. Als iemand in een kranteartikel had gezegd: mevrouw Peper heeft zich in die afvalzaak als een hoer gedragen, dan zou hij vrijwel zeker zijn veroordeeld wegens smaad of belediging. Maar precies dezelfde mededeling via een spotprent mag wel. Waarom? Is een spotprent minder au serieux te nemen? Is het beeld van lager afkomst dan het woord?
Vroeger vonden nette mensen dat zij niet beledigd konden worden door de lagere klassen. In Engeland was dat heel duidelijk: een gentleman kon alleen in zijn eer worden geraakt door een andere gentleman.
Zoiets is er ook met spotprenten aan de hand. Onder politici geldt het als slechte smaak om je Kwaad te maken over een tekening. Dat is niet sportief, een beetje kinderachtig, en getuigt van weinig gevoel voor humor. Alsof grappigheid het belangrijkste is van een spotprent!
Niemand zal het stijlvol vinden om een minister bij zijn afscheid een selectie van de venijnigste geschreven commentaren cadeau te doen. Maar een bundel spotprenten is altijd geestig, en meestal is de politicus zelf bereid om een grootmoedig voorwoord te schrijven.
Colijn heeft het gedaan. (‘En ten slotte: het is aangenaam te constateren, dat wij in ons goede land aan de karikatuur nog een onbeperkte vrijheid kunnen laten en dat één der “slachtoffers” zelf nog een “woord vooraf” kan geven bij eene op hemzelf betrekking hebbende verzameling. Het doorbladeren ervan heeft mij eenige genoeglijke oogenblikken geschonken.’) Dit citaat komt uit de derde druk van 1924, 16de tot 20ste duizendtal.
Troelstra deed mee, in 1920, een beetje zuur. (‘Zo steken de levensblije humor van een Raemaekers en diens psychologisch vermogen aangenaam af tegen den politieke haat en de banaliteit van den teekenaar van “De Roskam”.’) De leider van de sdap bedoelde hier waarschijnlijk Louis de Leeuw van het katholieke satirische blaadje De Roskam, dat in 1912 verscheen om tegenwicht te bieden aan de socialistische Notenkraker. Pikant is dat Louis Raemaekers hoofdzakelijk voor De Telegraaf tekende, waarin hij tijdens de Eerste Wereldoorlog een felle anti-Duitse campagne had gevoerd.
De meest en scherpst getekende politicus uit de Nederlandse geschiedenis is vermoedelijk Abraham Kuyper, de anti-revolutionaire voorman. Ook van hem verschenen bundels karikaturen, zoals zij destijds werden genoemd. Op de voorpagina van het eerste boekje uit 1909 stond de prent van Albert Hahn die méér Kuyper was dan Kuyper zelf: Abraham de Geweldige.
Zo had elke zuil zijn eigen satirische afdeling en de oplagen liepen in de tienduizenden. Politieke prenten werden, zoals al eeuwen was gebeurd, gezien en geëxploiteerd als strijdmiddel. Het was ook een goede methode om de leiders