niet met het hebben & houen in m'n hoofd in overeenstemming brengen dat ik bij De Telegraaf werk en door De Telegraaf word betaald. Was uns nicht umbringt macht uns stärker.’ Hij was het met me eens.
Ter gelegenheid van de vorige dreigende fusie, in 1988 met de Perscombinatie, had ik een stuk geschreven, Er wordt met ons gesold. Op de plek zelf, de voorpagina van het Zaterdags Bijvoegsel, heb ik toen onder die kop in de daartoe passende bewoordingen geprobeerd duidelijk te maken waarom zo'n overval niet behoorlijk was. Dat was toen, in een heel andere tijd. De hoofdredactie vroeg me, of ik nog eens zo'n soort stuk wilde schrijven, om achter de hand te hebben en af te drukken als de hoogste nood aan de man zou komen. Dat heb ik gedaan. Uit een verre telefooncel heb ik het via mijn laptop verstuurd. Terwijl ik het over mijn scherm zag schuiven werd het door een memo onderbroken: pcm heeft ons gekocht.
Dat verhaal was dus niet meer nodig. Niettemin, dat het is geschreven werpt misschien enig licht op de historische waarheid, en dat is niet de voorstelling van zaken zoals die uit de geschriften van de begeleiders opdoemt. Om een en ander wat duidelijker te maken, neem ik hieronder een paar fragmenten uit dit artikel, Kranten te koop, over. Na de inleiding waarvan de actualiteit achterhaald is, wordt het volgende vastgesteld:
‘De Telegraaf, de grootste krant, is een politieke macht en wil dat zijn. Andere kranten schrijven hoofdartikelen en komen weleens met onthullingen; De Telegraaf voert campagnes waarin hoofdartikelen, onthullingen en dagelijkse berichtgeving de wapens zijn. Andere dagbladen brengen het nieuws over het doen en laten van publieke personen, helden en slachtoffers en geven er hun commentaar op. In De Telegraaf is “de mens in het nieuws” de prooi die achtervolgd wordt, soms om met lof te worden overladen, dan weer om zonder medelijden te worden vernietigd, maar altijd de prooi. Andere kranten zien stad en wereld als een schouwtoneel; De Telegraaf springt op de planken, maakt zichzelf tot deel, en soms tot held van het drama. In de politiek gaat het bij deze krant niet anders toe dan in de handel, de economie, de misdaad, de sport en minder gemakkelijk te definiëren gebieden waar uitvinders, ontdekkingsreizigers, mediamiek begaafde mensen, bekende Nederlanders en uitzonderlijk intelligente of mishandelde dieren zich bewegen.
En dan is er nog de bijzondere afdeling van de Nederlandse beschaving die sinds de komst van Henk van der Meyden, ook alweer meer dan dertig jaar geleden, de showbizz wordt genoemd. Daar en overal is De Telegraaf in permanente staat van mobilisatie; zo wordt in zijn kolommen het dagelijks leven gedramatiseerd tot een onophoudelijk heftig bewegen. Voor wie deze krant leest is Nederland een boeiende natie; slagveld van goed en kwaad.
De meeste kranten hebben altijd ook een politiek doel gediend. Tot enkele tientallen jaren geleden was Nederland met zijn politiek en godsdienstig verzuilde pers daarvan een goed voorbeeld. Maar dat was toen ieder dagblad tevreden was met zijn eigen klandizie. Vervolgens is in de strijd om de oplage het politieke doel wat op de achtergrond geraakt. Daarin is Nederland op zijn eigen wijze geen uitzondering. De nieuwe media-tycoons in het buitenland concentreerden zich op de populaire pers en wisten daar een nieuw soort vodden te laten fabriceren, van het platste populisme en binnen de grenzen van de democratie ultra-nationalistisch en ultra-rechts. The Sun van Rupert Murdoch lijkt me het onovertroffen voorbeeld.
De imperia der tycoons groeiden voorspoedig en zo kwam ook een ander soort kranten onder hun bereik. Murdoch kocht de “eerbiedwaardige” Londense Times en wist daarvan binnen korte tijd een deftig knikkende jabroer voor zijn ambities te maken. Dat zijn in dit geval ook duidelijk politieke ambities. In Italië heeft Berlusconi het met zijn televisiestations als zware wapens en zijn Forza Italia tot minister-president kunnen brengen.
Zeker zal De Telegraaf voor zijn verlangen, zich de Dagbladunie aan te schaffen, allerlei steekhoudende economische argumenten hebben. Schaalvergroting leidt tot de begeerde verbetering van het rendement. Maar ik geloof dat er in dit geval nog een andere reden is. Niet De Telegraaf als goed renderend dagbladbedrijf dat op zoek is naar nog beter, maar De Telegraaf als politieke macht verlangt NRC Handelsblad in eigendom te krijgen. In die hoedanigheid schaft het ochtendblad van het gezond verstand zich zijn antipode aan - de profeet van de twijfel en de arrogante nuance. Het gezond verstand heeft altijd een rekening te vereffenen met de nuance. Welk maatschappelijk vraagstuk of politiek con-