ken die ik vanwege de complexiteit of literaire kwaliteit onmogelijk achtte voor verfilming, alleszins meevallen. Een voorbeeld hiervan is The name of the rose, naar het boek van Umberto Eco, dat verfilmd werd door Jean-Jacques Annaud. En ook de verfilming van Het proces van Franz Kafka, begin jaren zestig gedaan door Orson Welles, kan als zeer treffend voorbeeld dienen. Welles slaagt er overtuigend in het paranoïde karakter van dit boek op celluloid over te brengen, voorwaar geen geringe prestatie. Zo kunnen boek én film een meesterwerk worden.
Het kan zelfs zo zijn dat ik als filmlezer een film beter vind dan het bijbehorende boek. Bij het zien van de film Crazy love, de tweede speelfilm van de al ter sprake gekomen Dominique Deruddere, verzuchtte ik: och, schreef Bukowski maar zo mooi als Deruddere kan filmen. (Het kan natuurlijk aan de ‘literatuur’ liggen die Bukowski schrijft: ook de film Tales of ordinary madness, die Marco Ferreri in 1983 maakte, vond ik veel meer de moeite waard dan die enkele verhalen van Bukowski waarop de film gebaseerd was.)
Echt storend wordt het wanneer ik als filmlezer moet concluderen dat een regisseur er gewoon naast zit. Dus als de interpretatie die een regisseur van het boek geeft, absoluut niet te rijmen valt met mijn interpretatie, met mijn eigen film die ik van het boek gemaakt zou hebben. Ik wil dit illustreren aan de hand van drie recente, Nederlandse speelfilms. De eerste is de film De avonden, naar het boek van Gerard Reve uit 1947 en in 1989 verfilmd door Rudolf van den Berg. De tweede is de film Rituelen, in 1989 gemaakt door Herbert Curiël, die zich liet inspireren door het gelijknamige boek van Cees Nooteboom uit 1980. En de derde film is de meest recente, Vals licht, dit jaar gemaakt door Theo van Gogh en gebaseerd op de roman van Joost Zwagerman uit 1991.
Ik begin met De avonden.
De commotie die aan deze film voorafging, is bekend. Half columnistisch Nederland vond het een hachelijke onderneming, en de verfilming zou eigenlijk verboden moeten worden. Nu ben ik geen columnist, en ook niet bepaald een voorstander van verboden. Toch kon ik me de twijfels van sommige columnisten goed voorstellen. Tenslotte was De avonden reeds zeer kort na verschijning al een van Nederlands meest klassieke boeken. De stijl en ironie van het boek zijn dermate subtiel dat je je terecht mag afvragen of het medium film daar geschikt voor is. Aan de andere kant, laten we eerlijk zijn, getuigt het van moed om juist dit boek te verfilmen.
Ik was teleurgesteld na het zien van De avonden. Om iets pietluttigs waarover ik bij veel andere films niet zou struikelen: in het boek komt geheel geen seks voor, in de film wel. Hoe valt dat te rijmen?
Ik herinner me een van Reves Tien vrolijke verhalen, getiteld ‘Een lezing op het land’. In dat verhaal moet de hoofdpersoon (natuurlijk onze volksschrijver Reve zelf) een lezing geven in de provincie voor een groepje cultureel geïnteresseerden. Ondanks het welkome honorarium heeft hij daar bar weinig zin in. Hij geeft toch maar toe en wanneer het zover is, is hij zo dronken als een schrijver - soms - betaamt. Nota bene een vrouw uit het publiek stelt hem de volgende vraag: ‘In dat boek De avonden, daar komt helemaal geen seks in voor. Hoe zit dat?’ Reve weet niets beters dan tot twee keer toe te antwoorden dat dat een verdomd interessante vraag is.
Van den Berg heeft dit verhaal ongetwijfeld ook gelezen, en moet gedacht hebben dat dat inderdaad een verdomd interessante vraag was. Hij heeft De avonden vervolgens waarschijnlijk opnieuw gelezen en moet geconcludeerd hebben dat er wel degelijk seksualiteit in dat boek voorkomt. Zijn antwoord geeft Van den Berg in de film.
Ook Thom Hoffman, de hoofdrolspeler in De avonden (en trouwens ook de figuur Philip Taads in Rituelen), schrijft in een van zijn 23 brieven aan Frits van Egters dat, wanneer je tussen de regels door leest, het barst van de seksuele spanning in De avonden. Ik heb De avonden inmiddels drie keer gelezen, maar - misschien omdat ik niet weet hoe je precies tussen de regels door kunt lezen, volgens mij staat daar niets - ik heb er geen seks in kunnen ontdekken. Dat Frits van Egters in de film bij Bep Spanjaard onder de rokken duikt, en dat er een vermeende homoseksuele relatie gesuggereerd wordt tussen de eenogige Maurits en Frits, vind ik irritante missers die voor mij de gehele film onvoldoende maken.
Natuurlijk zal Reve toentertijd met zijn nu algemeen bekende homoseksualiteit geworsteld hebben. En ongetwijfeld zal Reve wel eens een meisje onder de rokken hebben gezeten. Maar ik lees het allemaal niet terug in het boek. Ik verdenk Van den Berg ervan dat hij door een wat seksuele interpretatie van De avonden onnodige concessies doet aan de commercie. Het is nu eenmaal bekend dat erotische scènes het erg goed doen bij de doorsneebioscoopbezoeker. Maar laat hij dan een ander boek verfilmen.