van de economische grootheden, dan nog zitten er vreemde kanten aan het economische gebeuren. Want in die grote stroom die gevoed wordt door technische vooruitgang en rationaliteit, zitten draaikolken die niet per se klein en onbeduidend hoeven te zijn. Wie er oog voor heeft, ziet opeens hoe rationeel gedrag, wat dat ook mag zijn, kan leiden tot een onverwachte uitkomst. Dit staat onder economen bekend als de micro/macro-scheiding. Het is een kwestie van optiek. Kijk uit een vliegtuig naar een traag stromende beek, zeg de Drentse A, en de stroom gaat in één richting, met een voorspelbare snelheid, die vooral afhangt van de regenval gedurende de afgelopen dagen. Het ziet er rustig uit. Maar ga op een brug staan, bijvoorbeeld bij Oudemolen (Dr.), met vier mensen die elk een stokje in het water gooien en probeer te voorspellen wat gebeurt - het lukt slecht, want het ene stokje draait en draait en het andere gaat aardig rechtdoor. Onder de brug kolkt het een beetje. Er heerste een kleine chaos. Zelfs ervaren beoefenaars van het spel dat Pooh-sticks heet, kunnen niet begrijpen wat er gebeurt. Nu zijn in het water natuurkrachten aan het werk, maar ook onder mensen kunnen zulke verschijnselen optreden. Er kan in de samenleving een lichte chaos optreden, of ook simpelweg een ongewenst resultaat. Stel dat de burgers van een stad een eenvoudige gedragsregel volgen - ik wil mijn huis mooier maken dan dat van mijn beide buren - dan valt het resultaat gunstig uit. Maar als de burgers van die stad vinden dat hun huis hoger moet worden dan dat van de belendende percelen, is de uitkomst wel spectaculair maar op den duur onhoudbaar - de overheid moet ingrijpen. Dit stadsbeeld wordt geïllustreerd in San Gimignano, bij Siena, waar de toeristen met busladingen worden aangevoerd om de merkwaardige architectuur te bekijken. Het lijkt een beetje op Manhattan.
In de economie is de micro/macro-scheiding geassocieerd met de naam van Keynes, hoewel hij zelf deze termen niet gebruikte (de uitdrukking is van Ragnar Frisch). Spaarders doen wat verstandige mensen doen, zij sparen. Investeerders doen ook wat ze doen, al is dat (althans volgens Keynes) een tikje wilder: ze gaan af op hun stemmingen, ook wel animal spirits genoemd. Daar is op zichzelf niets mis mee. Het samenspel van sparen en investeren leidt echter tot draaikolken die niet beperkt blijven maar de hele stroom van inkomens en bestedingen in de war maken. Zo ontstaat onderbesteding, gekenmerkt door werkloosheid, faillissementen en inkomensverlies. En als dat voorbij is, krijgen we overbesteding, gekenmerkt door inflatie. Het systeem is micro-economisch rationeel, maar macro-economisch niet. Dit principe is overal aan het werk - wie het eenmaal in de gaten heeft, ziet het alom. Neem de beurskoersen - de beleggers zijn over het algemeen verstandige mensen, maar de beurskoersen bewegen zich erratisch. Komt dat door afwijkende types als speculanten, nerveuze bezitters van heet geld en witwassers van zwarte fondsen? Nou nee, ook zonder deze speciale deelnemers aan het beursverkeer zouden de beurzen op en neer gaan. Neem de valutamarkten - de wisselkoersen worden bepaald door individueel gedrag van miljoenen mensen, dat best uitgekiend kan zijn, maar ze bewegen zich op een chaotische wijze en ze zijn onvoorspelbaar. Neem het nationale inkomen, die typische optelsom van microgegevens, en het groeit en groeit en alles lijkt in orde, maar opeens slaat de recessie toe, of de depressie, de mensen verliezen hun baan, de belastingopbrengst valt tegen, de regering raakt in moeilijkheden, alles kraakt en de mensen, vooral de mensen met gezond verstand, vragen zich af: wat gebeurt er met ons? Is dit een verstandige wereld? Of leven we in een gekkenhuis?
De vraag klemt natuurlijk het meest bij het milieu. Micro-economisch is er niets mis met het verlangen naar meer en beter. Zo schrijdt de beschaving voort. De economische groei hoort daarbij. Wie zich daar tegen verzet, verdedigt een vreemd standpunt. Ik krijg net een brief van de Actie Strohalm, een sympathieke organisatie, om mee te werken aan een boek dat Groeidwang in teugels heet. Volgens de instructie van de redacteur moet ik uitleggen hoe lelijk die groeidwang eigenlijk is, maar ik kan het niet. Ik weet eigenlijk niet wat dat is. De uitdrukking veronderstelt dat er zoiets bestaat als een van buiten opgelegde groeidwang, wat een reïficatie inhoudt, er wordt op de tweede plaats aangenomen dat deze veronderstelde dwang iets ongezonds zou zijn (persoonlijk vind ik het eerder gezond en tamelijk verstandig dat we een beter huis willen en een betere piano) en in de derde plaats wordt verwaarloosd dat de meeste mensen arm zijn en best een beetje meer inkomen kunnen gebruiken. Ik ga verder: ik zou graag willen dat de mensen wat meer zouden uitgeven aan mooie dingen en ook dat ze wat meer vermogen achter de hand zouden hebben. De verstandige burger wil meer. Helaas verkeren we in de situatie van de burgers van San Gimignano. De wereld vervuilt waar we bij staan, of liever, we staan niet maar we rijden en vliegen. Niets