lende betekenissen: zij verwijzen naar even totaal verschillende zaken in de werkelijkheid. Wie denkt dat je met (deze) woorden mag jongleren alsof het verwisselbare kegels zijn, is ook krankjorum.
epie - Frida verkeert al vanaf 1972 in een referentiële identiteitscrisis, mede omdat zij grammaticaal al niet meer functioneert sinds 1964.
hepie - Zeg Epie, het is toch wel zo dat fysici en mystici ‘verschillende talen’ spreken? Er bestaat toch een soort ‘taalkloof’?
petra - Er speelt een taalprobleem mee in de crisis der wetenschappen.
epie & hepie (de wanhoop nabij) - Er-is-geen-cri-sis-in-de-we-ten-schap-pen.
epie - Vorige keer hebben we zeer uitvoerig gepraat over de vele fundamentele verschillen tussen natuurkunde en mystiek, die zich zeker niet taalkundig weg laten titatoveren. Dat natuurkundigen en mystici ‘verschillende talen’ spreken, is niets meer en niets minder dan een logisch gevolg van die fundamentele verschillen. Frida beeldt zich echter in dat het de oorzaak van een crisis is. En dat is een loei van een denkfout.
hepie - Maar het is wel de rechtvaardiging van haar bemoeizucht.
epie - Klaar?
hepie - Nee. Capra zegt in The Burning Joint dat alle natuurwetenschappen hun mechanistisch-reductionistisch-causaal wereldbeeld in navolging van de fysica moeten begraven. Dat zal een oplossing van de wereldproblemen pas dichterbij brengen. Op de huidige weg voorthollen is heilloos.
epie - Binnen de wereld van het hele kleine, de microfysica, is een mechanistisch-causaal natuurbeeld ontoereikend gebleken, dus weerlegd door experimentele gegevens afkomstig uit diezelfde microfysische wereld. Buiten de microfysica, dus overal elders, is iedereen die zich niet als rund te kijk wil zetten, verplicht om 17de Eeuws causaal te denken over de natuur en de wereld, inclusief de natuur.
hepie - Wazzeggie?
epie - Ja, wat dacht jij nou? De aantasting van de ozonlaag, de zure regen, de ontbossing, de overbevolking, de hongersnood, de milieuvergiftiging, ziekten, energietekorten,
hepie - Et cetera ad nauseam!
epie - ...zijn allemaal gevolgen van oorzaken. De causaliteit vaarwel wuiven, zoals Capra voorstaat, betekent doodgewoon de wereldproblematiek onopgelost laten. Want hoe kun je in hemelsnaam een verschijnsel wegnemen wanneer je niet langer gelooft dat het een oorzaak heeft?
Het klinkt allemaal zo ondiepzinnig: de scheiding tussen lichaam en geest opheffen, het newtoniaanse wereldbeeld overwinnen, maar wanneer we daar daadwerkelijk toe zouden overgaan in de praktijk, heeft dat ronduit criminele consequenties voor de wereld.
hepie - Dixit. Ik heb nog iets voorbereid over het electron...
epie - Aha! Het natuurkundig toetje. Ga je gang. Frida, Petra, opletten!
Hepie gaat in de weer met viltstiften en grote vellen papier.
hepie - Wij nemen een electron, stoppen het in een vierkante doos en creëren verder een fysisch interessante situatie, welke doet er nu niet toe. Met behulp van de klassieke mechanica, gegeven een voldoende hoeveelheid informatie om, zeg, 11.00 u., genaamd: de begintoestand, zijn we in staat zijn positie en zijn snelheid op een willekeurig tijdstip te berekenen. Bijvoorbeeld: om 12.00 u. precies bevindt het electron zich in positie A in de doos en heeft daar een snelheid a. Dit noemen we gemakshalve toestand 1. Duidelijk?
epie - Stel ik ga om 12.00 u. de snelheid van het electron meten. Hoe groot is dan de kans dat ik daadwerkelijk a meet?
hepie - Als de wetmatigheden van de klassieke mechanica juist zijn, is die kans 100%. Het is dan zeker dat het electron snelheid a heeft. Toestand 1 wordt uniek bepaald door de begintoestand en die wetmatigheden. De kans dat je een andere waarde dan a meet, is nul, dat is volgens de klassieke mechanica onmogelijk.
epie - Wanneer je dit ‘experiment’ honderd keer herhaalt, vind je dus honderd keer a?
hepie - Ja. Nu gaan we de klassieke wetmatigheden vervangen door quantummechanische. Die stellen ons niet in staat met zekerheid de toestand te berekenen waar het electron zich om 12.00 u. in bevindt.
epie - Wat dan wel?
hepie - Bijvoorbeeld dit: om 12.00 u. is de kans 70% het electron aan te treffen in toestand 1, dus in positie A met snelheid a; de kans is 20% om het aan te treffen in toestand 2: in positie B met snelheid b; en de kans is 10% het aan te treffen in toestand 3: in positie C met snelheid c. Dus om 12.00 u. kunnen we het electron volgens de quantummechanica in één van deze drie toestanden aantreffen, we weten echter niet zeker in welke. Met behulp van quantummechanische wetmatigheden legt de begintoestand nu niet langer één eindtoestand uniek vast, maar wel een kansverdeling van drie eindtoestanden.
epie - Hoe controleer je een dergelijke bewering?
hepie - Meten. Wanneer je 100 keer opnieuw