en het staande Gouden Kalf op de berg heeft ook geen duidelijke horens.
Het ligt voor ons misschien niet zo voor de hand om de zwaan als een onreine vogel te beschouwen, maar het in Lev. 11,17 gebruikte Hebreeuwse woord sjèlek wordt in de Vulgata vertaald met cygnus. Welke vogel met het genoemde Hebreeuwse woord wordt aangeduid moet open blijven. Het gaat om een vogel die duikende vist en die als onrein aan de Israëlieten als consumptie verboden was. Volgens een vriendelijke mededeling van prof. dr. J.H. Hospers bestaat er in het oudtestamentisch Hebreeuws geen apart woord voor zwaan. Het is wel duidelijk dat de zwaan op dit schilderij voor Jeroen Bosch een onreine vogel was die in de sfeer van de afgoderij thuis hoorde en voor de ongunstige betekenis waarvan hij zich desgewenst op de tekst van zijn latijnse bijbel kon beroepen.
3. Driekoningentriptiek (Madrid). Op de achtergrond van het middenpaneel van deze triptiek staat een herberg met als kenteken een vlag met een zwaan erop. Ik weet niet of wij (afgezien van de betekenis van deze vlag) met zekerheid mogen besluiten, dat deze herberg een ongunstig karakter draagt, zoals Tolnay (1956, 41) meent, maar er zijn wel aanwijzingen voor het karakter van verdacht huis, zoals de scène van de man en vrouw, misschien een clandestien liefdespaar, op weg daarheen en de man die ze om de hoek begluurt. Aangezien op de twee volgende schilderijen een duidelijk als herberg annex bordeel gekenmerkt huis een uithangbord met een zwaan erop heeft, is de gegeven uitleg voor deze herberg in elk geval niet uit de lucht gegrepen.
4. Zwerver (= Verloren Zoon) (Rotterdam). Op het uithangbord van deze als onmiskenbaar verdacht en onguur aangegeven herberg, een verdacht huis in de zin van bordeel, zoals wij dat ook nog kunnen zeggen, staat een zwaan.
5. Verzoeking van Antonius (Madrid) Op dit schilderij in de trant van Bosch staat een herberg/bordeel eveneens met een zwaan als uithangbord. Aangezien dit schilderij veel details uit het werk van Bosch citeert, mogen wij het misschien in onze lijst opnemen. Cinotti (1967, 107) vermeldt dat de toeschrijving van dit schilderij aan Bosch omstreden is. Unverfehrt (1980, 183-184 en 275) deelt mee dat de meesten van mening zijn, dat het een copie van een verloren werk van Bosch is. Zelf beschouwt hij het als het werk van een anonieme navolger. Aangezien er van dit type meer schilderijen zijn, mag misschien toch wel overwogen worden, of er niet een verdwenen origineel aan ten grondslag heeft gelegen. In elk geval is het in hoge mate in de geest van Bosch geschilderd.
6. Tuin der Lusten (Madrid). Ten slotte zwemt er een zwaan in een van de vijvers op het linkerpaneel van de Tuin der Lusten, maar of hij daar een bepaalde betekenis heeft, of alleen maar dient als natuurlijk stoffage moet open blijven, al vermoed ik het laatste. Het linkerpaneel van dit schilderij beeldt weliswaar het paradijs uit, maar het is een paradijs dat dusdanig van het kwaad is doortrokken, dat daaruit geen gunstige conclusie valt af te leiden.
De zwaan staat dus in vier gevallen overduidelijk in een ongunstig, om niet te zeggen sinister, verband. In het vijfde geval is de negatieve betekenis vrijwel zeker, terwijl de zwaan in het zesde geval waarschijnlijk geen speciale betekenis heeft. Bax (Bijdragen, 69) vermeldt dat in het Middelnederlands zwaan (swaentje) ook een aanduiding was voor prostituée. Die betekenis past heel goed op de uithangborden van de twijfelachtige herbergen en indien wij dit externe gegeven toepassen op de herberg op het schilderij in Lissabon, dan staat daarmee de ongunstige betekenis ook van dit voorbeeld vast. Bax (1948, 94) bericht uitvoerig over het negatieve aspect van de zwaan.
Het is op zijn minst opvallend dat deze vogel bij Jeroen Bosch zo'n ongunstige faam heeft en dit wordt des te opmerkelijker vanwege zijn lidmaatschap van de aan Maria gewijde Zwanebroederschap die volgens de documenten eenmaal per jaar (soms wel eens vaker) een feestmaaltijd hield waarbij als speciaal gebraad een zwaan werd opgediend. Gebraden zwaan fungeerde in de middeleeuwen als pronkgerecht en prestigegebraad (van Winter 1971, 69). In de nabije omgeving van de schilder moet de zwaan dus een gunstig symbool zijn geweest. Daar komt bij dat de zwaan - zoals reeds vermeld - inderdaad ook kon voorkomen als symbool van Maria.
Waarom dus deze opvallende en hardnekkige verbinding met de criminele onderwereld? Waarom haalt de schilder de ongunstige en onfatsoenlijke associaties zo speciaal naar voren?
Op de Tafel met de Zeven Hoofdzonden (Madrid) staat, op het segment met de toorn (ira), ook een herberg en die heeft een leeuw als uithangbord. Hierbij kan worden aangetekend dat dit schilderij volgens bijna alle onderzoekers als een vroeg werk geldt, wellicht het oudste dat wij van de meester nog bezitten, en geschilderd is voordat Bosch lid was geworden van de Onze-Lieve-Vrouwe-Broederschap. Mosmans (1947, 44-45) si-