Journaal
J.J. Peereboom
Lezend bij Naipaul over Bobby en Linda (In a Free State) die zich in een auto door honderden kilometers van een Rhodesia-achtig en zelfstandig geworden Afrikaans land haasten, probeer ik lezen weer eens te vergelijken met doen.
Naipaul roept een hele film op van een landschap dat ik niet ken, met het gesprek van de twee inzittenden op de voorgrond en een achtergrond van gevaar omdat er een rest van burgeroorlog woedt.
O, wat voelen wij het allemaal goed na; en geen centje risico, zelfs geen overhemd plakkend van het zweet zoals dat van Bobby. Je bent wel gek als je niet met een boekje in een hoekje blijft.
Alleen moet toegegeven worden dat iemand die zelf Bobby was het beleefd zou hebben en ervan kon vertellen; de lezer kan er alleen iets van vermelden en het aanvullen met literaire stadhuiswoorden, goed en evocatief en overtuigend.
Tweedehands leven is het, maar misschien zijn er compensaties? Zeker zijn die er. Het is vlug veilig voordelig, zoals ze bij de Spoorwegen plachten te zeggen: lezen in plaats van doen.
Het heeft dus iets voor, maar je wordt er op den duur ontevreden van. Niet dat het makkelijk is om het leven op andere manieren zinrijk te benutten. Je gaat al gauw als je iets ontdekt hebt er teveel van doen. Teveel drinken, teveel vrijen, teveel eten, teveel plaatjes draaien, teveel joggen, teveel lezen.
Sommige van die bezigheden hebben tenminste nog een ingebouwd maximum: vrijen, eten, joggen. Lezen heeft dat niet. Je kan er eindeloos mee doorgaan, en als mensen willen weten of je iets opgestoken hebt hoef je maar op je boekenkast te wijzen.
Hè, vertel eens iets van je ervaring?
Ja, toen ik laatst bij Allert de Lange stond...
Van Galen Last heeft een stuk in de NRC geschreven betreffende overschatting van de Nederlandse literatuur zoals die blijkt uit de voordracht van vier of vijf kandidaten aan de commissie voor de Nobelprijs. Hij zou het betreuren als ‘wij’ hem kregen, omdat hij tot degenen behoort die vinden dat het ‘een aanmoediging zou betekenen voor de zelfgenoegzaamheid waardoor het literaire leven in Nederland toch al zo bedreigd wordt.’
Heel goed. Ik raakte net in een staat van instemming toen ik bedacht dat natuurlijk iedereen ermee instemt, omdat iedereen vindt dat het op anderen slaat.
Dan schieten wij niet op. Kwam er maar eens iemand die zei: ‘Van Galen Last heeft mij uit de droom geholpen. Jarenlang heb ik de Nederlandse literatuur overschat. Wat is dat toch in mij? Het moet nu uit zijn. Ik wil een gevoel voor proportie.’
Niemand zegt dat. Het is de moeilijkheid met het aanbieden van verstandige ideeën dat iedereen er al een versie van bezit.
Nu R. dood is, nadat wij in de laatste maanden wekelijks gepraat hadden wat vroeger nooit gebeurde, lijkt het of wij de tijd toch niet goed genoeg gebruikt hebben, en meer hadden moeten zeggen.
Ik kan mijzelf overstelpen met geringschatting als ik bedenk hoe weinig ik onder woorden bracht, en dan verbeeld ik mij erbij hoe een buitenstaander op ons zou hebben kunnen neerzien. Je kan een polemiek tegen jezelf voeren, om tenminste te kunnen aannemen dat je ware niveau niet dat van je veroordeelde zelf in actie is, maar dat van je verbeterde editie die met al zijn aanmerkingen het laatste woord heeft.
De werkelijkheid zal toch wel zijn dat ik weinig anders had kunnen doen. Zelfverwijt is verwennerij, met de illusie dat je potentieel onbeperkt is. Misschien dat als je jezelf open zou willen stellen voor alle invloeden, of juist stijf dichthouden om je intiemste inspiratie te ontdekken, dat je dan nog iets extra's op kon brengen, maar veel zou het niet worden.
De mens heeft een gering bereik, in het heelal maar ook in de mensen met wie hij omgaat. Honderd jaar geleden zouden wij samen gebeden hebben, denk ik. Nu hielden wij alles informeel. Zo zijn wij gevormd, aardig tegen elkaar en ongelovig in hoge woorden.
Wel waren wij ongedwongen en vertrouwelijk, en onmisbare figuren in elkaars landschap. Wat moet er dan meer?
Er hoeft niet meer. Ik moet alleen onze nietigheid scherp laten uitkomen, want nu is zij dood en wij zullen nooit meer praten.