- Kun je me dat met een voorbeeldje verduidelijken?
Nou, laten we zeggen iemand heeft alle romans van Vestdijk gelezen.
- Dat is bewonderenswaardig, maar niet interessant.
Hij heeft al die romans gelezen en alle er met name in genoemde personen in kaart gebracht. Vervolgens heeft hij geteld hoeveel van die personen in die boeken komen te overlijden. En toen heeft hij vastgesteld dat in de in 1930-40 geschreven romans de mortaliteit zeven pro mille is, in 1940-50 6,3, in 1950-60 7,2 en in 1960-70 6,7.
- En met die berekeningen is iedereen het eens.
Iedereen, maar behalve de neerlandici vindt niemand het interessant.
- Maar noem nou eens een voorbeeld van iets dat wél interessant is.
Het is bijvoorbeeld heel interessant om bij Nabokov te lezen dat in Anna Karenina de auteur een heel jaar heeft verdonkeremaand uit het leven van Levin en Kitty. Dat was mij bij de lectuur niet opgevallen, maar toen ik het nakeek bleek inderdaad dat gerekend van de ene reeks gebeurtenissen waarin het paar Levin-Kitty gelijktijdig optreedt met het paar Anna-Vronski naar de laatste reeks gebeurtenissen waarin dat het geval is er in het leven van Levin en Kitty een jaar minder verlopen is dan in het leven van Anna en Vronski.
- Dat is inderdaad curieus. Zou Tolstoj dat niet gemerkt hebben?
Dat weet ik niet. Het blijkt nergens uit zijn brieven of uit wat mensen uit zijn mond hebben opgetekend. En toen het boek verscheen schijnt ook niemand het gemerkt te hebben. Of om nog eens iets interessants te noemen: een Russische historicus, George Katkov, heeft alleraardigst aangetoond dat De demonen of de Boze geesten of hoe je het noemen wilt een soort ‘herschrijving’ is van David Copperfield, tot in sommige namen toe.
- Ja, ja, met Stavrogin in de rol van Steerforth?
Precies. Ik vind het altijd fijn om een gesprek te voeren met een ontwikkeld persoon. Of nog een voorbeeld: er moet een Russische of Poolse classicus geweest zijn die er op heeft gewezen dat de gelijktijdigheid in de literatuur van vrij recente datum is, zoals het perspectief in de schilderkunst.
- Je bedoelt dat er in de Europese verhalende literatuur een periode geweest is, waarin twee gebeurtenissen nooit gelijktijdig plaatshadden.
Ja, of waarin althans nooit met zoveel woorden gezegd werd dat een bepaalde gebeurtenis plaats had terwijl een eindje verder iets anders plaatsgreep. Denk maar aan Homerus. Als er twee lui aan het vechten zijn wordt de hele veldslag stilgezet.
- Ik heb heel lang geen Homerus meer gelezen. Wat mij nu invalt is de indruk die ik op school had dat die vechtende lieden eigenlijk niet eens met elkaar vochten, maar een voor een iets deden. De een wierp zijn lans, en de ander bleef rustig staan, en dan vertelt Homerus precies waar de punt van die lans naar binnen gaat en eventueel waar hij weer naar buiten komt. Terwijl de een die lans gooit staat de ander stil te wachten.
Pas veel later is men weer opnieuw met dat effect gaan werken: in de Amerikaanse film. Stan Laurel en Oliver Hardy. Terwijl de een iets doet staat de ander passief te wachten tot hij weer aan de beurt is om de ander iets aan te doen. Pas lang na Homerus, als die bewering van die Rus of Pool tenminste juist is, maar het gaat nu om het interessante ervan, niet om de juistheid - is men er toe overgegaan om tegen de lezer of luisteraar te zeggen: terwijl de prinses in die vochtige kelder zat te huilen, achtervolgde de held de schurk in een tweedekker, of zoiets.
- Goed. Die drie gevallen die je hebt genoemd zijn voorbeelden van interessante uitspraken, interessanter dan de uitspraak dat in een bepaald boek van Vestdijk tien hoofdstukken voorkomen en ook nog tien van iets anders, ik ben vergeten wat, ik heb een artikel gelezen waarin iets dergelijks heel uitvoerig werd uiteengezet maar waar dat was weet ik niet meer.
En ook interessanter, zou ik menen, dan de rebus-artikelen.
- Wat bedoel je daarmee?
Dat is al vrij lang in de mode. Men doet het vooral bij gedichten, maar bij proza gebeurt het ook wel. Het komt er op neer dat men probeert aan te tonen dat er iets anders bedoeld wordt dan er staat, dat wat er staat iets anders betekent.
- Kun je daar ook voorbeelden van geven?
Het gekke is dat ik dat bijna niet kan. Als ik de stukken die ik bedoel lees bevangt mij een zo grote verveling en treurigheid dat ik later niet kan navertellen wat ik gelezen heb.