huizen lelijk, omdat de architecten geprobeerd hebben ‘aesthetisch verantwoord’ te bouwen.
- Ik begrijp maar al te goed wat je bedoelt. Maar dwalen we niet af? Je zei dat er oneindig veel handvaten mogelijk waren, meen ik. En je zei: neem een brug.
Neem een brug. Hij moet aan zeer bepaalde eisen beantwoorden: overspanning, draagkracht, breedte, duurte en zo. Als je met niets anders rekening houdt dan met die zuiver technische eisen kun je een oneindig aantal verschillende bruggen bouwen. Ik bedoel niet dat je een oneindig aantal versieringen en zo kunt aanbrengen aan een brug die om technische redenen slechts één basisvorm kan hebben, maar ik beweer dat die basisvorm niet bestaat, dat aan die technische eisen op een oneindig aantal manieren voldaan kan worden. En dat de keuze uit die oneindig vele mogelijkheden geenszins van die technische eisen afhangt.
- Behalve dat je niet buiten die mogelijkheden kunt gaan.
Die echter oneindig in aantal zijn. Hier moge worden opgemerkt...
- Dat is zeker weer zo'n stukje dat je in ons gesprek hebt ingevoegd nadat we dit punt al gepasseerd waren?
Inderdaad. Hier moge worden opgemerkt dat je bij het vervaardigen van voorwerpen op twee manieren gebruik kunt maken van die oneindig vele mogelijkheden. Je kunt namelijk duidelijk laten merken dat er zoveel mogelijkheden zijn.
- Door bizarre vorm, tierelantijnen, versieringen.
En je kunt het feit dat er oneindig veel mogelijkheden zijn juist verbergen door het voorwerp zo ‘sober’, ‘functioneel’ te maken dat de toeschouwer of gebruiker denkt dat het ding niet anders kán zijn dan het is.
- Waarbij dan nog misschien een verschil gemaakt kan worden tussen kunstenaars die inderdaad zo ‘sober’ mogelijk werken en kunstenaars die alleen de indruk van ‘sober’ en ‘functioneel’ maken zonder het te zijn.
Zou je daar een voorbeeldje van willen geven?
- Die beroemde stoel van Rietveld. Die is in zoverre al niet functioneel dat je er niet gemakkelijk in zitten kunt. Maar bovendien heeft hij zo zijn best gedaan om de soberheid en zakelijkheid van die stoel te demonstreren dat hij de stukken hout waar die stoel van gemaakt is aan alle kanten uit laat steken, om maar vooral te laten zien dat hij gewone planken gebruikt heeft - zodat je je eraan stoot. Het ware natuurlijk veel functioneler geweest als de goede man iets kortere stukjes hout had gebruikt: goedkoper, minder blauwe schenen, minder gewicht, minder ruimte, kortom ‘zakelijker’. Je moet trouwens maar eens naar gebouwen kijken die door de jongens van de ‘nieuwe zakelijkheid’ gebouwd zijn. Hoe geweldig veel glas en staal en beton alleen maar gebruikt zijn om die ‘zakelijkheid’ te suggereren, te demonstreren.
Ongeveer zoals een liefdadige organisatie een deel van het opgehaalde geld uitgeeft aan propaganda, salarissen, representatiekosten en zo.
- Ja. In de literatuur heb je die twee mogelijkheden trouwens ook.
Inderdaad. Je kunt door duidelijk geafficheerde uitweidingen, epitheta ornantia, uitgebreide vergelijkingen, bourgondische exuberantie, herhalingen en nog andere middelen de lezer er op opmerkzaam maken dat hij niet met een gewone mededeling te doen heeft, maar je kunt ook dit feit quasiverbergen door grote soberheid te betrachten of te suggereren.
- Dat betrachten begrijp ik. Maar dat suggereren?
Dat kun je doen door bijvoorbeeld korte, haastige zinnen te schrijven. Of lidwoorden weg te laten. ‘Nacht. Zwarte, jagende wolken. Eenzaam huis in de polder. Mesthoop voor de deur. Gefluister in de struiken. Een schot’.
- Maar met dat al heb je me niet duidelijk gemaakt wat het aesthetische ‘grondeffect’ is van door mensen gemaakte voorwerpen.
Dat grondeffect ligt volgens mij hierin, dat de beschouwer voelt, dat het voorwerp niet zo hoeft te zijn.
- Dat is erg aardig uitgedrukt. Ik geloof dat ik begrijp wat je bedoelt. Als je ergens een drol ziet liggen weet je dat die drol er noodzakelijkerwijze zo uitziet als hij eruit ziet. Van enige opzet is geen sprake. Degene die die drol gelegd heeft had geen keuze.
Toch wel. Hij had iets anders kunnen eten, waardoor kleur, geur en consistentie van de drol veranderd zouden zijn. Hij had langer kunnen wachten met poepen, waardoor de hoeveelheid en misschien ook andere eigenschappen anders zouden zijn uitgevallen. Hij had zich onder het poepen kunnen verplaatsen, waardoor de vorm anders zou zijn geworden. Hij had van grote h...
(wordt vervolgd)