bepaalde kringen een zekere populariteit verwerven, maar de vloek van zijn geboorte, een bezuinigingsprogram, dat het vóór de verkiezingen verzweeg, zal het nooit kwijt raken.
Er behoeft naar mijn smaak helemaal niet zoveel gepraat te worden over een progressieve volkspartij. De progressieve drie vonden elkaar programmatisch in een verbluffend snel tempo toen het erop aankwam. Samenwerking, die de moeite waard is, groeit aldoende. Alle energie kan dus besteed worden aan de vorming van praktische voorstellen en beleidsalternatieven. Er zijn trouwens de afgelopen jaren door de oppositie al een respectabel aantal initiatief-ontwerpen en beleidsnota's op parlementair nivo aan de orde gesteld.
Dat geldt ook de inflatiebestrijding. In het regeerakkoord wordt de indruk gewekt, dat die staat en valt met een beperking van de groei van de overheidsuitgaven. Dat is onzin. Een hoog nivo van overheidsuitgaven hoeft op zichzelf niet inflatoir te werken. Het komt er op aan, dat gegeven de keus voor een pakket overheidsbestedingen, de particuliere investeringen en consumptie in omvang en richting daarbij worden aangepast.
De vrijwel permanente inflatie is een tot dusver onopgelost probleem van de geïndustrialiseerde samenlevingen. Eén van de basisfaktoren is, dat vrij algemeen de noodzaak van overheidsingrijpen en overheidsvoorzieningen wordt erkend zonder dat daaruit de konsekwentie wordt getrokken van een noodzakelijke beheersing van het investerings- en consumptiepatroon.
Drees jr is op zijn manier konsekwent. Hij wil verlaging van overheidsuitgaven en van belastingen en een grotere rol voor de partikuliere bestedingen. Zijn sukses bij confessionelen en liberalen berust erop, dat hij eindelijk zegt, wat zij allang dachten. Zijn filosofie komt neer op een terugtocht van de rol van ‘de gemeenschap’. Reprivatisering in plaats van vergemeenschappelijking. Het is de essentie van het regeerakkoord; de zondeval van de confessionele partijen.
Wat door sommigen over het hoofd wordt gezien is het verband tussen vergemeenschappelijking en demokratisering. De reprivatisering werkt anti-demokratiserend Voorbeelden? Eerst het kleutergeld. Drees jr zegt: hoger kleutergeld betekent dat de ouders, die zelf voor hun kind zorgen daar een geldelijke beloning voor krijgen. Hoe demokratisch! Maar in die opvatting is de kleuterschool weer het bewaarschooltje, waar het kind gestald wordt. Foetsie de idee, dat de gelijke kansen beginnen bij de kleuter (of eerder bij de peuter), dat kleuteronderwijs verplicht moet zijn, dat integratie van kleuter- en lager onderwijs broodnodig is.
Ander voorbeeld. De collegegelden. Het huidige systeem maakt het mogelijk dat kinderen van rijke ouders studeren van de belastingcenten door arbeiders betaald. Dat is onrechtvaardig. Daarom behoort ieder, die op lasten van de gemeenschap studeert en daarmee earning capacity verwerft die in hem of haar gedane investering voor een flink deel terug te betalen. Daar pleit de PvdA al jaar en dag voor. Maar het systeem van de hoge collegegelden van f 1,000, - tot f 5.000, - (want het begin is ons nog maar aangezegd) deugt daar niet voor. Het maakt het wel of niet studeren van minderjarigen volledig afhankelijk van de wil van de ouders, het zet het studeren van kinderen uit gezinnen met middelmatige inkomens die op de rand zijn van voorschot vragen of zelf betalen onder zware druk. Maar de bedoeling, dat het systeem het aantal studenten flink zal afremmen is al uitgesproken. Waarom iemand laten studeren als-ie dat straks niet ekonomisch nuttig maakt? Dat wordt toch maar een halve of hele revolutionair, in elk geval onbetrouwbaar voor de gevestigde orde.
De progressieve partijen zullen de komende periode al hun energie nodig hebben om duidelijk te maken hoe hun beleid bevorderlijk kan zijn voor de noodzakelijke onderschikking van welvaart aan welzijn, en voor de groei van consumptie- naar een kreatieve maatschappij, voor de overgang van élite naar massademokratie. Het terugdringen van overheidsaktiviteiten is daarmee in strijd. Het is een conceptie van cleanshaven technokraten, gespeend van elk kultuurbesef.