Men zou de Russische overheid kunnen vergelijken met een lid van Cosa nostra, die in een residential neighbourhood een villa heeft gekocht, graag tot de country club wil worden toegelaten, golf wil spelen, zijn kinderen naar een nette school wil sturen, en daarbij de medewerking van de buurtbewoners op hoge prijs stelt. Daarom komt de klap zo zwaar aan als in het kader van het beleefde societyverkeer opeens Samkalden een paar uiterst terughoudende, maar toch niet mis te verstane woorden spreekt. Het is alsof op een feestje opeens iemand naar zo'n gangster toestapt en zegt: Zeg Johnnie, heb je de laatste tijd nog veel mensen met hun voeten in een bakje beton naar de bodem van de Hudson gestuurd?
In bepaalde perioden heb je op bepaalde territoria betrekkelijk veel grote mannen bijeen, schilders in de Nederlandse 17e eeuw, schrijvers in de Russische 19e eeuw, componisten in Oostenrijk in de 18e eeuw. Waarom? De marxistische verklaring is even weinig aannemelijk als de verklaring van watersnood uit ongeloof: er komt immers nogal eens ongeloof voor zonder watersnood, en omgekeerd. En bovendien is de definitie van ‘ongeloof’ zo vaag dat men er iedere watersnood uit verklaren kan.
Maar wat dan? Een toevallige opeenhoping van talenten? Dat lijkt weinig waarschijnlijk. Waarschijnlijker lijkt het, dat er bijvoorbeeld in Nederland een ongeveer constant percentage goede schilders aanwezig is. Dan zou het zo zijn dat de ene tijd, cultuur, milieu, mode of hoe men het noemen wil meer potentiële goede schilders tot echte goede schilders maakt dan de andere. Om iets te doen heeft de mens sociale aansporing, goedkeuring, steun nodig. Is die afwezig, dan doet hij het niet. Het gelukkigst zijn die perioden, waarin die maatschappelijke goedkeuring zich door een toevallige samenloop van omstandigheden richt op de beste prestaties, of zich althans mede richt op de beste prestaties. Buigt de mode om, dan trekken de beteren zich terug, of bevinden zich aan de periferie.
Dit alles geldt ook voor een bepaald soort moordenaars. Op een bepaald ogenblik, in een bepaalde situatie wordt het vermoorden van bepaalde soorten mensen sociaal acceptabel, er komen in de maatschappij posities open voor een bepaald soort moordenaars. Die vacatures worden dan gevuld door mensen, die als die vacatures ontbreken een vredig bestaan leiden als journalist, politicus, slager, sigarenwinkelier of onderwijzer. Van
uit een oogpunt van sociale preventie heeft het bestraffen van die moordenaars slechts in zoverre zin, dat bij een volgende gelegenheid sommigen hunner misschien rekening zullen houden met de mogelijkheid dat het einde van het regiem dat zij dienen zal leiden tot het achteraf strafbaar stellen van hun variant van het mensen vermoorden. Die kans acht ik klein.
Naief en niet op redelijke overwegingen gegrond is de neiging om massamoorden in brede kring, op scholen en zo, bekend te maken, met het doel, herhalingen te voorkomen, zoals het opstellen laten maken door kinderen over 1940-1945. Zij die een hekel aan moorden hebben worden alleen maar gekweld door het praten en lezen erover. De potentiële moordenaars worden door die verhalen op een idee gebracht. De geestdrift waarmee Lenin het in Rusland sinds Peter de Grote niet meer gehanteerde wapen der massa-executies opnam, is ten dele veroorzaakt door de grote publiciteit die de terreur der Franse revolutie genoten heeft.
In Survey nr 76 bespreekt Adam Ulam het curieuze feit, dat de sovjetregering niet openlijk haar bezorgdheid kan uiten over enig haar bedreigend gevaar, en de gevolgen van die onmogelijkheid. Zo heeft men nooit kunnen zeggen, dat men inzat met de Amerikaanse atoombom toen men er zelf nog geen