Gelukkig Nederland
Raoul Chapkis
Heeft u ook de buik vol van dat zogenaamde probleem Republiek-Monarchie? Dan heb ik goed nieuws voor u: tien minuten geleden is dat probleem opgelost.
U kent natuurlijk tot vervelens toe de bezwaren die tegen republiek en monarchie zijn in te brengen.
De bezwaren tegen een republiek zijn vele: de president staat niet boven de partijen, hij kost zo vreselijk veel geld, als zijn dochter een minder geschikt persoon trouwt schaadt dat zijn aanzien, als zijn dochter een kind dreigt te krijgen beinvloedt dat de verkiezingen enz. enz.
Daarentegen is er maar één bezwaar tegen de monarchie: dat ik drie knaken heb moeten betalen voor een paperback Rondom de monarchie, waarna ik het boek nog moest lezen ook.
Dit alles is voorbij. Twaalf minuten geleden, ik zat nog in bad, heb ik op plechtige wijze de republiek uitgeroepen. Het is heel eenvoudig om te doen en als u het niet helemaal vertrouwt, dan doet u het gewoon zelf nog eens over. Het hoeft natuurlijk niet in bad, maar ik kan het u wel aanraden. Of speelt u in bad nog met bootjes? Dan legt u die maar even opzij, je moet wat voor je land over hebben.
Gaat dat nu zomaar? zult u misschien vragen, is voor zo iets geen grondwetswijziging nodig? Ik geloof van niet en verwijs daarvoor naar de bijbel. U weet misschien hoe in dit dikke boek vele dingen staan over God e.d. Nu men algemeen tot het inzicht begint te komen dat deze God er helemaal niet is, wordt er toch, zover mij bekend, geen gepurgeerde versie van de bijbel op de markt gebracht. Nee, men houdt gewoon de oude tekst, maar men wijzigt de interpretatie van de tekst. Wat eens serieus genomen werd wordt nu een sprookje vol
wijze woorden en onderhoudende geschiedenissen. Op dezelfde manier zullen we ook voortaan de artikelen in de grondwet moeten opvatten waarin het begrip ‘de koning’ voorkomt. Trouwens onder ‘koning’ waren we allang gewend een vrouw te verstaan, dus waarom niet een nog grotere abstractie? Dat God dood is vormt geen argument tegen de bijbel; dat met ingang van heden de koning even dood is kan heel goed zonder schrappen in de grondwet.
In hoeverre heeft nu mijn uitroepen van de republiek rechtskracht? In precies dezelfde mate als het uitroepen van de republieken Frankrijk, Amerika, Rusland en Indonesië rechtskracht had. In het begin dachten velen: ze kunnen zoveel uitroepen, maar voor mij blijft Lodewijk XVI, George III, Nicolaas II, of Wilhelmina toch de baas. Maar als de republiek lang genoeg blijft bestaan moet men er zich wel bij neerleggen.
Nu zaten George III en Wilhelmina veilig in een ander werelddeel en werden Lodewijk XVI en Nicolaas II helaas om het leven gebracht. Dus vraagt u mij misschien welk lot ik op het oog heb voor de persoon die tot twintig minuten geleden zo gracievol onze troon bezette. Ach, laten we ons daar toch niet teveel zorgen over maken. Tenslotte is het in een republiek nog niet zo dat een wet ongeldig wordt wanneer behalve de minister nog een ambteloze burgeres (en dat voorrecht wilde ik de ex-koningin niet ontnemen) er een handtekening onder zet. En wat kan het u schelen of bij een kabinetscrisis de fractieleiders in een verloren kwartiertje achter elkaar een kopje thee gaan drinken bij een dame?
Zoals er nu nog die-hards op de Veluwe zijn die hun kinderen graag aan God offeren, zo zullen er hier en daar mensen blijven die