Een klein volk groot
J.J. Peereboom
Voordat het te gek wordt om nog door te praten over het huwelijk van Prinses Beatrix dacht ik even in het midden te brengen dat die hele geschiedenis het land veel goed heeft gedaan. In geen jaren, tenminste niet sinds de tijd van Prinses Irene's liefdesperikelen, heeft het zoveel publiciteit genoten in alle delen van de beschaafde wereld. Het zal niemand ontgaan zijn die de laatste maanden de grens over geweest is: de mensen die vroeger bij het noemen van Holland twijfelend begonnen over hun dagje in Antwerpen of Kopenhagen twintig jaar geleden, praten er nu dadelijk op los over Uw Koninklijke Familie en vangen gretig ieder verhaaltje op dat hun aangeboden wordt.
Het huwelijk op zichzelf zou daar natuurlijk niet genoeg voor geweest zijn. Het is het hele complex van gebeurtenissen dat een dramatische aantrekkingskracht heeft die in Holland zelden voorkomt, en alle medewerkenden hebben recht op onze welgemeende dank. Niet alleen aan U dus, bruidspaar en familie; ook niet alleen aan de gasten die van het ochtendgloren af in de kerk moesten hangen, maar evenzeer aan hen die een uitnodiging hebben afgeslagen en hen die deden voorkomen dat ze hem hadden afgeslagen hoewel ze er geen ontvangen hadden; niet alleen aan de Oranjeklanten langs de straten die het thema van de nationale vreugd aangaven, maar ook aan de provo's en republikeinen die er de tegenmelodie van protest en rook bij speelden en aan de politie die onzelfzuchtig de rol van boeman op zich nam; niet alleen aan hen die de straten ontruimden en aan hun televisietoestel bleven zitten, maar ook aan hen die de feestdag als vakantie opvatten en zich de ongemakken van bos en hei lieten welgevallen - aan allen hulde.
Het is een mooie vertoning geweest, met goede voorafgaande publiciteit; ik zou niet weten wat iemand beter had kunnen wensen. Het Oranjehuis is uit de wereld van vrouwenbladen en prinsessenkalenders teruggekeerd in de prikkelende geur van buskruit waar het zich vanouds met gemak in beweegt: het buskruit van de Spanjaarden, de Fransen, de Belgen, de Duitsers, en in een minder letterlijke zin, van regenten, patriotten, SDAP-ers. Je kon het geraas buiten goed horen, zei iemand die bij de inzegening in de kerk was. Als het zo doorgaat zal Nederland nog eens een dramatische cultuur van zichzelf ontwikkelen. Eerst die Spanjaard, nu die Duitser, en een Leidenaar nog op komst. Er wordt gesproken over plannen om ook Prinses Margriet een groot huwelijk te geven: al zou dat in Den Haag zijn, het kan aangenomen worden dat de studenten van Amsterdam van hun misnoegen blijk zullen komen geven.
Het zou jammer zijn als de natie daarna weer ophield met het Oranjehuis in haar onenigheden te betrekken; het zou ook jammer zijn als de republikeinen hun zin kregen en het Huis gedenationaliseerd werd. De rationele gronden voor een koningschap zijn niet makkelijk te geven, maar voor een presidentschap evenmin. Zo'n saaie man met een hoed en een vrouw in een bloemetjesjurk; en katholiek ook nog van tijd tot tijd! In ieder geval, katholiek of PvdA, het is zeker dat hij steeds een toonloze onpartijdigheid zou moeten betrachten, en dat er geur noch smaak aan zijn ambt zou zijn. Waarom zoiets instellen, en er bekwame mannen met andere mogelijkheden aan besteden, als er een familie is die het werk al sinds mensenheugenis van moeder op dochter heeft uitgeoefend?
Het argument is dat een presidentschap rationeler zou zijn. Het volk heeft het recht om zijn staatshoofden zelf uit te kiezen, en hoeft niet zomaar om hun wiegjes te gaan staan. In de moderne tijd is het koningschap absurd: jawel, maar het is mogelijk om het te aanvaarden quia absurdum. De inspanning die in de eerste plaats de modernheid van de tijd bepaalt, om alle leden van de natie gelijke rechten en kansen te geven, stuit telkens weer op een onoverwinnelijke absurditeit in de natuur. Hoeveel er ook van uit de maatschappelijke orde geëlimineerd wordt, onrecht en ongelijkheid blijven onze verhoudingen domineren. Het is niet alleen dat sommigen van ons begaafder zijn dan anderen: sommigen zijn ook aardiger, en