naste zielen niet meer schokken. Croisets bewegelijke Jan Klaassenachtige enscenering verried veel talent en werk. De vorig jaar gemiste Heijermanskans eva bonheur werd alsnog gegrepen in de wat tastende regie van Wim Kouwenhoven: Bernhard Droog speelde Jasper nét iets te ingetogen, en Enny Mols-de Leeuwe bleef met de helse Eva juist iéts te veel aan de buitenkant, ook al bleek de onvergankelijke kracht van deze Heijermans-geloofsbelijdenis. Pirandello's zes personages op zoek naar een schrijver, een van zijn
beroemdste, werd gespeeld in een wat slappe eerste versie. De problematiek over de mogelijkheid eigen motieven te begrijpen, bleef belangwekkend genoeg. En twee van de personages, Tiemeijer als de alles uitleggende vader en Mia Goossen als de fel-aanklagende dochter maakten veel van de eigenlijk vrij theatrale intrige en de vele zwakke bijrollen (Piet Kamerman!) goed. Een wat grauwe, maar opnieuw artistiek door Hans Croiset in scène gezette opvoering van de avonturen van de brave soldaat svejk, kon vooral door de onvoldoende bijrollen niet van de grond komen. Het anti-militairisme van Hasek heeft afgedaan daar hielp geen vlak-leutige Svejk van Droog aan. Deze acteur maakte trouwens een overbelaste, onzekere indruk, geen wonder! Men besloot met een van de symbolisch-fantastische stukken van Strindberg pasen, een merkwaardig mengsel van zwaartillend naturalisme vol sombere mensbeschouwing, en kinderlijk blijmoedig optimisme op het punt van christelijke Paassymboliek. In een kreupele vertaling van Sybren Polet werd deze vreemdsoortige dramatiek wat zwoegerig gespeeld, op een stralend rolletje van Martine Crefcoeur na als het mysterieuze paaskind. Er werd nog een toegiftje bijgegeven, de ongelofelijk knap geschreven monoloog voor twee vrouwen de sterkste, die van Strindberg's grote gaven overtuigender blijk gaf. Loudi Nijhoff speelde dit katijf heel wat sterker dan haar naturalistische moeder van voor de pauze.
Balans: Gezond-eerzuchtig programma dat men met toenemende kundigheid gaat realiseren. Van de zeven premières waren er drie zonder meer overtuigende successen. Twee waren ambitieuze theaterexperimenten, die nog onvoldoende door de vaak zwakke rolbezetting werden waargemaakt, en twee goed bedoelde mislukkingen.