op gang gebracht, maar de economie was hoofdzaak en sprak duidelijk tot de verbeelding; de politiek leverde vele complicaties, die echter wat schuil leken te gaan achter de voordelen van de Marshallhulp en achter de voortdurende uitingen van geharrewar tussen Amerikanen en Russen.
De Europese economische gemeenschap der zelfde zes landen, ditmaal vrijwel de gehele economie omvattende, kwam heel wat moeilijker tot stand. Enerzijds omdat er vrij ernstige incidenten waren geweest over een stuk Europese integratie dat in vrij intense samenwerking met de Amerikanen tot stand zou moeten komen (Europese Defensie Gemeenschap), anderzijds omdat de verschillende ministers van financiën en economische zaken aan de Hoge Autoriteit en het Verdrag op de EGKS enig leergeld hadden betaald. Men kon niet meer doen wat men wilde en wat men voor nuttige economische binnenlandse politiek hield. Bovendien kreeg de industrie (Duitsers en Fransen gaven elkaar op dat gebied niets toe) de hebbelijkheid zich met de gang van zaken te bemoeien. Grote industrieën kunnen wat gemakkelijker dan eenvoudige burgers van regeringen bepaalde dingen gedaan krijgen. Volledigheidshalve (hoewel dit een zeer ruwe historische schets is) zij vermeld, dat een derde Europese Gemeenschap en wel die voor atoomenergie (Euratom) een bescheiden rol ging spelen. Die rol werd vooral in Amerikaanse economische kringen erg belangrijk geacht, ook in Britse en Russische trouwens.
Het leven kabbelde verder met crises en incidenten, van Korea naar Suez en naar De Gaulle, die voor den dag kwam om wat interne orde op Franse zaken te stellen en zich al vrij spoedig ontpopte als de huisvader die alleen maar weet wat goed voor de kinderen is. Het zal verder wel nooit helemaal worden opgehelderd in hoeverre de toenadering tussen de oudere heer Adenauer in zijn schilderachtige Kanzlei in de schaduw van de Drachenfels en de Franse bepaald wel wat actievere verzetsheld in het Elysée, behalve op politiek realisme, ook nog berustte op de eeuwige maar schuchtere bewondering der Germanen voor de wat subtieler Latijnse buurlieden, of op de latente Franse verlangens om aan de overzijde van de de Rijn orde en werklust te temperen met Frans intellect. Alle meisjes in de kantoren van Krupp leerden ineens Frans en snelle exprestreinen verbonden dagelijks de Ruhr met Parijs. Het leek te mooi om waar te zijn en de waarheid is dan ook geworden, dat er enkele weinig mooie dingen zijn geschied, zoals de fameuze persconferentie van De
Gaulle, waarbij de verdere expansie van de Europese integratie werd stilgezet, omdat de Britten in sommige Franse ogen wel deugden om de generaal gastvrijheid te verlenen in oorlogstijd, maar verder te achterlijk werden geacht om mee te spelen in het tuintje, dat wellicht niet alleen voor de jongens van Saint Cyr was, maar toch wel overwegend voor de capabele Fransen.
Zo was de situatie niet vrij van decepties en problemen, toen de Hoge Autoriteit eerst werd gezegend met een college van niet al te sterke politieke figuren, met wie de ministers der zes landen betrekkelijk vrij spel hadden en vervolgens de moeilijkheden in de economie uitbraken. Eerst de kolencrisis met gruwelijk gelamenteer aan de Ruhr, later zelfs overslaand naar Nederland, daarna ook de staalmoeilijkheden met staalinvoeren uit ontwikkelings- en andere landen tegen prijzen, waar voor Ruhr en Lorraine geen droog brood (nou ja, geen al te dik belegd brood) aan te verdienen was.
Had Frankrijk onder vigueur van het Verdrag op de EGKS kans gezien, binnen de grenzen van het min of meer aanvaardbare, op het stuk van kolen vrijwel te doen wat het zelf nuttig vond, bij staal brak een regelrechte ‘politieke crisis’ uit. Het Franse gedrag tegen eind 1963 kwam neer op een ultimatum aan de Hoge Autoriteit: Verhoog de invoerrechten op staal om onze industrie te beschermen of wij doen het zelf.
De Hoge Autoriteit heeft begin 1964 een in het Verdrag voorziene ‘Aanbeveling’ aan de regeringen doen toekomen over de invoerrechten op staal. Uitgesproken protectionistische invoerrechten: bescherming van de staalindustrie in de EGKS. Er zijn ver-