Dingen die voorbijgaan
Even later liep ik op straat tegen Garmt Stuiveling op. Ik wilde niet over de schrijversactie beginnen en vroeg daarom wat hij van Irene's bekering dacht. De enige juiste reactie is die van Drees geweest, zei hij: geen commentaar, want het is een persoonlijke zaak. Ik was het met hem eens, en uitte mijn afschuw over de reacties der protestanten. Freule Wttewaal bijvoorbeeld die zich als kampioene der godsdienstvrijheid opwierp en in dezelfde alinea duidelijk te kennen gaf dat zij het niet zou hebben genomen als de prinses Mohamedaan geworden was. En dan die zo onwelvoeglijke ‘teleurstelling’: als prins Bernhard van een Alfa Romeo op een Jaguar overgaat, is de verkoopchef van de Italianen zo fatsoenlijk om te zwijgen. Stel je voor dat zo'n man aan de pers verklaart ‘teleurgesteld’ te zijn, maar toch ook wel weer blij dat het geen Russische wagen geworden is?
‘Ik vind die stap trouwens helemaal zo gek niet’, zei Stuiveling. ‘Tenslotte zijn de katholieken ons grootste kerkgenootschap. Je moet niet vergeten dat het koningshuis een representatieve functie heeft’.
‘Ik weet waar je naartoe wilt’, zei ik: ‘De humanisten!’
‘Inderdaad’, zei hij. ‘Waarom niet?’
‘Aan wie had je gedacht?’ vroeg ik voorzichtig.
‘Christine’, zei hij beslist.
‘Die zou dan’, suggereerde ik, ‘naar Rusland kunnen gaan. Daar is het humanisme staatsgodsdienst’.
Dit bestreed Garmt, met een beroep op de min of meer officiele positie van de Orthodoxe kerk.
‘In ieder geval wil ik je graag helpen’, zei ik. ‘Die persconferentie over Rusland, waar men in het Westen vaak zo snel en zo onrechtvaardig over oordeelt, maak ik zo voor je in orde. Ik ken wel mensen bij wie ze in Moskou logeren kan, al zijn ze daar wat klein behuisd. Voor jou zit er bovendien een eventuele functie aan vast van humanistisch hofprediker. Je woont toch in de buurt. Je moet natuurlijk wel oppassen dat ze niet opeens een rebbe binnenhaalt en naar Israël uitknijpt’.
‘Ik denk helemaal niet aan persoonlijk voordeel’, zei Garmt een beetje gebelgd. ‘Het gaat mij om het principe’.
‘Je hebt gelijk’, zei ik. ‘Het is alleen een beetje moeilijk met die naam: Christine’.
‘Dat is een kleinigheid’, zei hij, ‘die kan ze veranderen. In Marijke bijvoorbeeld’.
R.