Tentoonstellingen
Na de honderdvijftig jaar Nederlandse kunst in het Stedelijk gaat men nu op verschillende plaatsen door met het herdenken. In amsterdam geeft het Rijksmuseum twee overzichten van de alom gevierde periode, onder de titels ‘Leven en werken in Nederland’, een curieus cultuurhistorisch overzicht, en ‘Kunstenaars in hun ontboezemingen’ - de uitvinder van deze naam mag nog eens vaker iets voor het museum verzinnen - waarin de tekenkunst heel wat fraais te bieden heeft (beiden tot 2 febr.). arnhem toont de beeldhouwkunst van reeds gemelde tijd, d.w.z. de beelden van ± honderd jaar, en de langzamerhand beginnende beeldhouwkunst daaraanvolgend, tot 1 maart. Het Prinsenhof in delft geeft een eigenaardig maar, naar kenners mij verzekeren, boeiend en historisch uitvoerig gedocumenteerd overzicht van ‘De Hugenoten in Nederland’, tot 27 januari. De Magnumfoto's (al eerder genoemd) zijn van het Stedelijk naar van Abbe in eindhoven gegaan (tot 3 febr.). In den haag wordt de grandioze reeks exposities van verre culturen voortgezet met niet zo grandioze ‘Kunst uit Thailand’ - met wel een aantal erg mooie stukken, maar niet zo mooi als b.v. Perzië had, en niet zo veel. Een apart woord van bewondering verdient de onovertrefbaar fraaie opstelling van deze tentoonstelling. Boekliefhebbers mogen niet wegblijven in Museum Meermanno Westreenianum, waar alle werken zijn geëxposeerd die William Morris maakte op de Kelmscott Press. Heimwee naar het land van veler herkomst kan men opdoen in rotterdam, waar het Museum voor Land en Volkenkunde ‘Wajang en Gamelan,
beelden van Bali’ laat zien. Boymans - van Beuningen geeft puur esthetisch genot met ‘Betoverend steekspel’, borduurwerk in Engeland ten tijde van koningin Elisabeth.
Dat was het dan deze keer, toevallig niet zo veel, maar als u alles gezien hebt moet het in de bossen ook heel mooi zijn, met allemaal rijp op de takken.
A.T.