Het vastlopen van de herenigingspolitiek, de moeilijkheden met de westelijke bondgenoten, de economische tegenslagen van Borgward en Schlieker hadden niet zulk een effect als de overval op het echt niet al te populaire weekblad. Door de manier waarop (politieinval bij nacht en ontij), de leugens van ministers voor het parlement, de ondoorzichtigheid van de aanklacht tegen Augstein en zijn redacteuren zagen velen plotseling in dat het voortwoekerende onbehagen zijn oorsprong had in de jarenlang bewonderde Adenauerstaat zélf.
Opeens merkte men dat deze staat nog ver verwijderd was van de goed functionerende democratie, waarvoor velen hem hielden. Kiezers, zelfs Bondsdagafgevaardigden van de C.D.U. ontdekten door de Spiegelaffaire dat zij een partij steunden, waarvan de ministers het parlement voorlogen en er geen been in zagen dat dingen ‘een beetje buiten de legaliteit’ gebeurden.
De verschuiving van grote groepen stemmen naar de S.P.D. sinds de Spiegelaffaire toont aan dat het onbehagen niet weer ingesluimerd is. Dat is bij het voortduren van de huidige politieke atmosfeer ook onmogelijk. Ik geloof trouwens dat steeds meer Westduitsers, vooral jonge, zich via welvaart en buitenlandse contacten ontwikkelen tot democraten, die kritiek waarderen en niet meer van nature het overheidsstandpunt delen.
Een bewijs daarvoor is de enorme belangstelling voor het actualiteitenprogramma van de Duitse televisie Panorama, waarin ongezouten gezegd wordt, waarin de overheid tekort schiet. Typerend voor de C.D.U. is weer dat zij zich gehaast heeft de leider van dit programma Gerd von Paczensky via een kwalijke manoeuvre in de raad van toezicht op de Norddeutsche Rundfunk te laten ontslaan.
Terug naar Erhard. De steeds duidelijker tendens naar democratische vormen in de Westduitse bevolking moet hem ten goede komen. De vraag is alleen of de C.D.U. kans zal zien zich aan deze tendens en aan haar eigen kanselier aan te passen. Onder leiding van Adenauer is daar geen kans op. Evenmin onder die van Dufhues, één van de onguurste elementen in het Westduitse politieke leven. En de kans dat Erhard zelf zoveel greep op de partij zal krijgen dat hij de daar heersende sfeer zal kunnen veranderen is klein.
Vooral ook, omdat hij na de herfst zijn handen wel vol zal hebben met grote kwesties, zoals de Europese politiek buitenlands en de loon- en prijzenproblemen thuis. Wel wordt Erhard door de partijpropaganda op dit moment voorgesteld als een wonderman, die alle wonden helen kan (GATT, staking van de metaalarbeiders) maar dat valt in werkelijkheid allemaal nogal tegen. Neen, voor Erhard liggen de problemen in het Bundeskanzleramt al opgestapeld. De C.D.U. zal hij aan anderen moeten overlaten.
Bovendien geloof ik er niets van dat het wie dan ook zou lukken de C.D.U. in de eerstvolgende jaren om te bouwen tot een democratisch ingestelde partij, waarin discussie en verschil van mening op prijs gesteld worden. Daarvoor is de C.D.U. van de top tot aan de wortels te veel doorregen met oer-conservatieve, vaak reactionaire figuren, met oud-nazi's en hun meelopers.
De C.D.U. en nog sterker de C.S.U. in Beieren zijn partijen, waarin men nog denkt in het agrarisch patriarchale patroon, dat in Duitsland zoveel langer bepalend is geweest dan in het al sinds de Middeleeuwen burgerlijke Oostzeegebied, Nederland en Engeland. In dit patroon horen begrippen als bloed-en-bodem, nationalisme, ras, corporatieve staat thuis. De hierarchische lutherse en rooms-katholieke kerken sluiten er bij aan. Zolang deze denk- en geloofsvormen in Duitsland nog toonaangevend zijn blijft een partij als de huidige C.D.U. bestaan, ook al heeft zij de toekomst tegen zich.
Door Adenauers aftreden en Erhards kanselierschap zullen de politieke verschuivingen, die in West-Duitsland bezig zijn, gestimuleerd worden. Meer steken dan Adenauer de laatste jaren heeft laten vallen kan Erhard nauwelijks presteren. Wat dat betreft kan ook Adenauer gerust zijn. Voor de ontwikkeling van een gezonder politiek spel en van meer vrije lucht, waarvan een heel aantal Duitsers nu toch eindelijk de smaak te pakken blijkt te hebben, kan Erhard alléén maar meer doen dan zijn voorganger.