Reacties van lezers
Nog een keer: prof. Franz Petri, nu Bonn
Ik heb toevallig uw artikel uit nr. 174 nu pas gelezen.
Mag ik als organisator van de historici-konferentie te Aken er ook nu nog iets over zeggen?
Professor Frans Petri was inderdaad bij deze konferentie. Zijn aanwezigheid was afgesproken met de Nederlandse kant. Deze werd vertegenwoordigd door Prof. Albertz uit Utrecht - naar afsprak met het ‘Nederlands Comité voor Geschiedkundige Wetenschappen’. Het idee voor deze konferentie was besproken met Prof. Brand uit Utrecht. De Duitse kant voor deze konferentie werd vertegenwoordigd door Prof. Hübinger uit Bonn. Hij is zeker nooit ‘Nazi’ geweest of ook maar iets in die richting. Er waren Nederlandse en Duitse professoren, die alle in de moderne geschiedenis belang hadden. Er werd geprobeerd een weg met elkaar te vinden. Het gebied was zeker niet zo eenvoudig. Toch het lukte.
De organisatie had op Duitse kant de Bundesarbeitsgemeinschaft deutsch-niederländischer Vereinigungen op zich genomen. (met Prof. Plessner, vroeger Groningen, met Prof. Katharina Petersen, die een internationale school in Nederland heeft opgericht enz.) De vereniging probeerd de kontakten tussen Nederland en Duitsland te verbeteren - sinds vele jaren. Er ist heel wat gedaan.
Bij deze konferentie in Aken was ook Prof. Schöffer aanwezig en wij hebben ons zeer verheugd, dat hij er was. Natuurlijk wist Prof. Schöffer, dat Prof. Petri zou komen.
Het ging om problemen van de geschiedenis. Natuurlijk. Maar het ging toch ook om menselijke problemen. Dat is haast altijd tussen Nederland en Duitsland. En ook deze menselijke ontmoeting was een goede ontmoeting - juist omdat er zeer verschillende mensen waren.
Kort na de oorlog zou zo iets niet mogelijk geweest zijn. Dat spreekt van zelf. Maar nu is de tijd van hier alleen ‘zwart’ en daar alleen ‘wit’ voorbij. Dat wil natuurlijk ook de schrijver van het kleine artikel niet zeggen. Hij maakte alleen een verschil tussen goede Duitsers en - laten wij zeggen - niet goede Duitsers.
Als het niet om heel duidelijke gevallen gaat (misdadigers enz.) zou ik niet durven zeggen: deze mens is goed en die is niet goed. Heel algemeen gezien. Er bestaat in het geval van het nationaalsocialisme wel een groep mensen met een verkeerde opvatting en er zijn mensen geweest met verkeerde daden. Ik wil hier beslist niets aan de betekenis verminderen van hetgeen in die tijd gebeurde. Maar moet men niet ook de zeer ernstige mogelijkheid aanvaarden, dat een mens zichzelf en zijn opvattingen veranderd? En kan men niet geloven, dat dit op een zeer eerlijke manier kan gebeuren? Als Prof. Petri te Aken was, dan omdat iedereen, die hem kent, weet, dat hij eerlijk is. En - het ging bij hem trouwens alleen om zijn mening! Als mens was bij hem niet zo zeer veel te veranderen. Ook zo iets moet men erkennen. Als nu zulk een mens toevallig veel afweet van de Nederlandse geschiedenis, waarom mag hij dan nu nog niet daarover spreken? Hij doet het natuurlijk niet alleen. Er zullen ook anderen zijn en zijn er.
Bij al mijn begrip voor de Nederlandse situatie tegenover Duitsland - ik denk het is noodzakelijk, heden er ook het geloof in de mogelijkheid van verandering van een mens, van een volk enz. te laten groeien. Waar moeten wij anders met onze gehele ontwikkeling naar toe?
Buitendien: mag ik kort iets vertellen - naardat