De dingen lijken soms anders dan ze zijn. De NTB laat zijn leden niet langer voor de televisie musiceren, zolang de honorering niet verbeterd is. De Nederlandse Katholieke Bond van Musici en Artiesten, distancieert zich echter van de staking. Dit werd niet zonder voldoening door de NTS gemeld, en men dacht als buitenstaander: dat maakt de positie van de NTB niet sterker! Het commentaar van de NTB was kort: ‘Van de katholieke bond heeft maar één lid ooit voor de televisie gewerkt. Hij is ons komen zeggen dat hij het eens is met de staking.’ Het is anders..., schijnt Speenhoff vaak gezegd te hebben.
Op nieuwjaarsdag toonde de televisie het traditionele schansspringen in Garmisch-Partenkirchen. Voordat iedere springer zijn lange glijvlucht begint, tonen de camera's hem op het hoogste punt, nerveus of ongedurig, in het volle besef dat hij op dat moment door miljoenen kijkers in vele landen nieuwsgierig wordt gadegeslagen. Een van de springers verloochende zijn katholieke geloof niet en sloeg een kruis voordat hij afzette. Het was een Pool, de kleuren verdedigend van de Poolse Volksrepubliek.
De ruiten van je auto kun je het beste ontdooien met defroster spray, was me gezegd. Ik kocht een busje voor 1,95 en spoot het op de ruiten. Twee uur later viel in Nederland de dooi in. Ware ik Harry Mulisch, ik zou er voorbarige, kosmische conclusies uit trekken. Toch is de tijd niet ver meer, dat de regering de bussen defroster spray zal subsidiëren, zoals nu de melk. Voor een kwartje kan iedereen een kwart litertje kopen in de winkel, waarna een politieverordening zal uitmaken dat iedere burger verplicht is in de winter op de eerste maandag van de maand om twaalf uur 's middags precies zijn halve liter spray in de open lucht te verspuiten. Doen kunnen we alles, maar dan allen tezamen. Er zal geen elfstedentocht meer gehouden kunnen worden, en iedere maand zullen de kunstijsbanen een paar dagen uit de roulatie zijn om weer op krachten te komen. ‘De baan is in z'n periode’, zegt de volksmond dan, die nooit vol tanden heeft gestaan.
Jan Six, lees ik in Ter Laans Letterkundig
Woordenboek, was de beschermer van Rembrandt en Vondel. Het zal van je gezegd worden! Toch - we staan daar niet zo bij stil, maar over 300 jaar zal gezegd worden dat Jo Cals de beschermer was van Appel en Hoornik.
Simon Vinkenoog heeft in zijn zwanenzang Rik van Bentum voor de camera's gehaald. Rik van Bentum is een ‘materialist’ wiens schilderijen, geprojecteerd op het licht gebogen scherm, een frappante gelijkenis tonen met de etsen van Anton Heyboer. Hij schijnt ook een bijzonder vrijblijvend man te zijn. Iemand vertelde, een zelfde schilderij van hem drie keer tentoon gesteld te hebben gezien, met tussenpozen. De eerste keer tijdens de Russische ruimtevaartsuccessen, het doek heette toen Ruimtevaart. De tweede keer tijdens de onlusten in Kongo; toen heette het Oproer in Kongo of zoiets. De titel in het derde geval was hij helaas vergeten, omdat hij z'n kranten zo slecht bijhield, zei hij verontschuldigend.
De VPRO is wel zo goed geweest, Simon Vinkenoog tijdenlang de kans te geven veelal mediocre, maar in nagenoeg alle gevallen jonge kunstenaars aan het grote publiek voor te stellen die een fraai staaltje ‘type casting’ ten beste konden geven. Neem dat interview met Rik van Bentum. De schilderijen die hij maakt stuiten zonder twijfel af op de onwil en het wantrouwen van de massa. Hindert niet. De massa is dom en onbeweeglijk, de kunst is levendig en vindingrijk, de kunst zal de massa wel in beweging brengen. Denkt men utopisch. Maar wat doet de kunst? Zij vergroot op gezag van Harry Mulisch het raadsel, en verbreedt de kloof. Van Bentum heeft een schilderij gemaakt, uitgaand van een postzak waarop de letters Pays Bas figureren, en ook een rode en blauwe streep nog te zien zijn. Hij verwerkt ze in zijn compositie. Zoals het aan ons op het scherm verschijnt, is het een smakelijk en aangenaam ding, waarnaar het schadeloos kijken is. Nu komt het verhaaltje. ‘Ik vond het onderaan het schilderij nog wat leeg’, vertelt Van Bentum. ‘Toen viel mijn oog op een lineaal die op de grond lag, en ik dacht: Waarom ook niet? En ik heb die lineaal aan de onderkant erbij geschilderd!’ We kijken. Inderdaad, een wat beverige lineaal. ‘En nou vraagt u zich natuurlijk af: wat doet die ene 4 daar nog? Dat zal ik u vertellen. Mijn vrouw riep hoeveel klontjes ik in m'n koffie wilde hebben. Ik riep 4 terug, en dacht: die 4 moet er dan ook nog maar op! Daar staat-ie.’ En inderdaad, er staat een duidelijke 4. Nu