Doen en laten
Het doen en laten van medeburgers, altijd al een onderwerp dat nauwlettende bestudering loont, wordt in ons levensbeschouwelijk zo genuanceerde land pas echt interessant op zondag - de dag dat men nog maar weinig mag doen en heel veel behoort te laten. Wanneer men op die bijzondere dag bijvoorbeeld in zijn voortuintje wat reddert aan gras of planten, dan kan men uit de mond van een passerend kind vernemen: Je mag niet werken op zondag. Welk kinderlijk vermaan door de kennelijke tevredenheid van de belendende ouders wordt geschraagd.
Nu wordt het wat gecompliceerd om uit te leggen dat men in zijn tuin bezig kan zijn om werken te voorkomen. Iemand die zijn brood met de pen moet vergaren kan immers op zondag, stilzittend (in een gemakkelijke zondagse stoel) licht er toe komen zijn gedachten te ordenen over een schriftuur waar hij mee bezig is. Dat is dan zijn werk en zou dus op deze dag uit den boze zijn.
Men kan de fervente zondag-behoeders ook vragen of zij dan op zaterdag hun tuin hebben gespit of hun auto gewassen. Op de dag die, onder algemeen gejuich, tot ‘vrije dag’ is geproclameerd. Een dag waarop men niet behoeft te werken. In ons voortuintje, op zondag, hebben wij ons afgevraagd of die werkeloze zaterdag geen godslastering is. De zevende dag moet rustdag zijn omdat de Schepper toen terugzag op zes dagen werken. Wij mogen nog van geluk spreken: hij kreeg het in zes voor elkaar; het zou er in 't licht van de huidige werktijdverkorting beroerd hebben uitgezien als hij het thans gebruikelijke arbeidstempo in de bouwvakken had aangehouden. Dat was een kwestie van maanden geworden, met allerlei uitstelclausules. Ook heeft hij zich er niet in vijf dagen afgemaakt, of in drie. Wie, die anderen zou willen verbieden op zondag te werken - ook als dat voor hen in 't geheel geen ‘werk’ is - vermeet zich dan eigenlijk om op zaterdag de arbeid te laten rusten? Op de Zesde Dag nog wel - de dag waarop hij zelf geschapen werd. Keer in, zondag-behoeder! Wij zouden in uw geval geen rustig ogenblik meer kennen als wij zaterdag fabriek of kantoor verzuimd hadden, en wij zouden - denkende aan de dag der verantwoording - niet weten waar wij ons zouden moeten verbergen.
Wat nu? Is dat uw zaak en hebben wij ons daar niet mee te bemoeien?
V. den O.