Het kost weinig moeite te beredeneren, dat de Amerikanen recht hebben hun eigen oorlogen en massagraven te kiezen. Korea kostte de Amerikanen 34.000 doden. Buitenplaatsen als Vietnam, Quemoy, - en zo zijn er nog wel een stelletje, - waar Amerikaanse dienstplichtigen de nodige klusjes verrichten zonder dat de heren Schröder c.s. daar enig benul van hebben, kwamen voor verkiezing in aanmerking, Nieuw-Guinea niet. Men kan dat om allerlei redenen betreuren, voorop dient toch te staan dat men met enige bescheidenheid de Amerikaanse motieven analyseert en niet in jubelstemming spreekt van ‘Yankees’ (de geliefkoosde term van het satirische sovjetblad ‘Krokodil’) die ons in ons hemd hebben gezet.
Maar zoals gezegd, mogen we de heer Schröder zijn woorden wel kwalijk nemen als de regering zelf (alleen in nettere bewoordingen) hetzelfde zegt van die yankees en ons hemd? De heer Bolman antwoordde op de VARA-vraag: sport en politiek moeten gescheiden blijven. Hij kon moeilijk anders, want in het tegenovergestelde geval had Nederland niet naar Oost-Duitsland moeten gaan. Eigenlijk had men in beide gevallen niet moeten gaan, want door wel te gaan werd ook een politiek doel van Oost-Duisland bereikt. We zagen nu, over de Muur heen, voortdurend Oost-Duitse, uiterstgezonde jongens en meisjes het hoogst op het podium staan, als overwinnaars van Engelsen, Russen, Nederlanders, Fransen, Belgen en nog een handjevol nationaliteiten. ‘Zo slecht kan het daar dus blijkbaar niet zijn’, zal menigeen hebben gedacht. Iedere keer dat het Oost-Duitse volkslied in de westerse huiskamers klonk, behaalde Oost-Duitsland een klein politiek overwinninkje. De Nederlandse leuze: sport en politiek dienen gescheiden te blijven (een leuze waaraan we ons overigens zelden houden, althans van regeringswege) was slechts een lapje voor het bloeden. Het feit dat West-Duitsland met zijn vele kanshebbers niet aanwezig was werd door onze televisieverslaggevers nagenoeg doodgezwegen, alsof men bang was, 1. afbreuk te doen aan onze eigen successen, en 2. te veel de aandacht te vestigen op de onaangename omstandigheden waaronder gezwommen werd. Nu denke men niet dat ik een pleidooi wil houden voor het nietdeelnemen aan kampioenschappen in Oost-Duitsland. Het besluit om niet naar Melbourne te gaan, - dat in principe juist was, zoals het ook juist was dat onze gymnasten in 1936 niet naar de Berlijnse Olympische Spelen wilden, - bleek achteraf totaal geen effect te sorteren omdat niemand behalve Spanje (ook dat nog!) eraan meedeed, terwijl onze topsport er automatisch een grote
achterstand door kreeg. Men late onze meisjes, die zich jarenlang van alles ontzeggen om aan de top te komen, rustig hun verdiende loon gaan halen in Oost-Duisland. Het enige dat geëist mag worden is, dat men beseft dat men zich ietwat huichelachtig gedraagt, en dat het vooral geen pas geeft de ‘Yankees’ te kapittelen terwijl men zojuist met oranje oogklepjes voor de Oostduitsers een duwtje omhoog heeft gegeven. Politiek en sport gescheiden houden is in de praktijk onmogelijk. Wel kan men er naar streven politiek onbenul en sport gescheiden te houden.
N.S.