Censuur II
De menselijke preoccupatie met sex en bloot en alles wat er bij hoort laat zich op vele wijzen illustreren. Op een koude zondagmiddag zat ik in een uitspanning aan de Amstel, toen de eigenaar van deze gelegenheid via de luidspreker van zijn pickup een koortje liet bekendmaken: ‘Haar sneeuwwitte boezem was nauwelijks bedekt’. De keurig geklede dames en heren dronken onverstoorbaar verder van hun thee, koffie of biertje en lieten zich door de veelvuldig en luid in driekwartsmaat herhaalde mededeling omtrent de onbedekte boezem niet uit hun landerige gesprekken rukken. Nauwelijks was de plaat echter uitgezongen of aller hoofden wendden zich, achteloos of geprikkeld, in de richting van de cafébaas bij de pick-up.
De lieden die zich, in de westelijke wereld, met de censuur bezighouden en die precies weten waaraan de eerbaarheid zich stoten moet, waken met geknepen monden over onze lectuur, de radio, de pers, de film, de étalages en de televisie. Zij zijn doorgaans van onverdacht Christelijke huize, doch kennen de drogredenen van de onder de gordel gefixeerde menselijke geest. Het Hooglied en het Kinsey-rapport zijn voor hen geen reden hun moraal realistisch te beschouwen. Tezamen vormen zij het internationale gezelschap uit bed gewaaide druiloren tegen wie Jacques den Haan een boekje heeft geschreven onder de titel De lagere hartstochten - een weinig subtiel understatement. Afwisselend keuvelend en kankerend licht Den Haan ons in over de moeilijkheden die de censuristen moeten overwinnen vóór zij, zelfverzekerd en vastbesloten, durven zeggen: dìt mag wel - dát mag niet. Zij durven overigens veel en spreken elkander gedurig tegen, al naargelang hun confessie en moeder-, vader- of andere binding hen er toe brengt onze sexuele beslommeringen in wijd of eng perspectief te zien. Een afgeronde studie geeft Den Haan's boekje niet, wèl mooie beschouwingen over de Ontuchtige Navel, verboden boeken en nog veel meer. Alleen al de aforismen verdienen de aandacht van iedere in literatuur en gewetensvrijheid en eventueel ook erotiek geïnteresseerde burger: ‘De hemel heeft de aarde voor ons bedorven’ (J.G. Seume), ‘Van de sexuele afwijkingen is de kuisheid wel de vreemdste’ (Remy de Gourmont). Dat de studie van dr. E.A. Cohen ‘Human behaviour in the concentration camp’ in Ierland verboden is omdat hij onzedelijk of obsceen zou zijn, is een van de wetenswaardigheden die we van Den Haan vernemen. Het vreemde is dat ook heel humane, evenwichtige en verdraagzame
mensen bij tijd en wijle bevlogen worden door de geest des verbods. Werkelijk, de censoren zijn onder ons. Ik hoop oprecht dat zij zich groen en geel zullen ergeren aan ‘De lagere hartstochten’. Wat, zo vraag ik mij af, zouden de Hogere Hartstochten zijn?
H.G.S.