Mijn hemel II
Alle vliegmaatschappijen ter wereld klagen, en we zullen nog heel wat meer gekerm in de toekomst horen. Trek u er niets van aan: het is hun eigen schuld. Technisch is het vliegen voor elkaar (er stort er wel eens eentje neer, maar de krantekoppen zijn volkomen onrechtvaardig; men leest toch ook niet elke dag in grote letters ‘Honderdtwintig doden door auto-ongelukken’?), maar commerciëel is het een warboel.
De nieuwste waanzin is het groepstarief voor transatlantische vluchten. Als je 24 anderen weet die op dezelfde dag reizen krijg je honderden guldens korting. Hoe kom je aan 24 anderen? Wie organiseert dat? De postduivenclub, de dameskrans, de Tweede Kamer, zij mogen het proberen, maar een reisbureau is het verboden. (Niet dat dat niet gebeurt). De verspilling en de frustratie zijn ongelooflijk. Twee juffrouwen bij de American Mathematical Society zitten tot over de oren in het reisbureauwerk om de Amerikaanse wiskundigen naar het congres in Stockholm te krijgen.
In goedkope chartervluchten zat nog logica, maar met 25 vul je geen vliegtuig. Iemand die er niet de tijd en de moeite voor over heeft om een groepsreis te vinden wil geen boete van een paar honderd dollar betalen en neemt de boot, of blijft thuis. Waarom mogen reisbureaus geen groepen maken? Omdat dan iedereen in een groep zou reizen. Maar wat is daar eigenlijk tegen? Een tariefverlaging was al lang op zijn plaats. De IJslanders, buiten de IATA, doen het al jaren goedkoper. En laat men dan ook het verouderde reserveringssysteem en de individuele maatschappijen afschaffen.
Het vliegverkeer over de Atlantische Oceaan zou uiterst simpel te organiseren zijn als men eens iemand van een busonderneming in dienst nam. Het vertrekpunt is altijd New York en men heeft altijd het recht tot overstappen naar alle Europese steden. Waarom dan niet alle vliegtuigen in één pool en er elk half uur een laten vertrekken? Je komt op het vliegveld, koopt een kaartje en stapt in het wachtende toestel. In plaats van nu een uur hoef je dan maar een kwartier te wachten, geen wekenlange hoofdpijn van tevoren, de dienstregeling is zo georganiseerd dat de vliegtuigen behoorlijk bezet worden en iedereen is tevreden.
Het grote misverstand van de vele maatschappijen is dat ze alleen maar een zo groot mogelijk percentage van de huidige markt willen hebben en niet zien dat die markt nog veel groter kan worden na een prijsverlaging en een simpeler organisatie.
H.B.C.