Culinair realisme
Het is nog te vroeg om van een nieuwe beweging te schrijven, maar ik hoop dat het er van komt. Glenda Rae in New York schildert hamburgers, sommige met uitjes, andere zonder, maar niets anders dan hamburgers. In Los Angeles zag ik 32 schilderijen van Campbell soepblikjes door Andy Warholt, alle precies dezelfde, behalve de naam van de soep. En nu heb ik in het Young Museum in San Francisco de meester ontdekt: Wayne Thiebaud die in gebakjes doet, met betreurenswaardige afzwervingen naar pinnballmachines en zuurtjesautomaten. Een taartschijf staat op een schoteltje erg alleen midden op het doek. Het is geen taartje dat thuis op tafel staat, maar zo'n synthetisch levensmiddel dat met honderden neefjes onder de lichtbakken van eetpaleisjesuitstalkasten staat. Dit is geen taartje dat met aandacht gegeten zal worden, misschien is het wel van polyaethyleen en blijft het decaden in de etalage staan. Maar het is goed afgestoft, vol insecticiden, bevat precies 250 caloriëen, is airconditioned en goedgekeurd door het Federaal Gebakschap.
De boodschap die Thiebaud ons meedeelt is complex. Natuurlijk is er de gebruikelijke verwijzing naar het gemechaniseerde massaprodukt, dat in zijn etenswaren het onverteerbaarst is. Maar er is meer. De nieuwe lichttechnieken die ons de koopwaar ijskoud in de netvliezen smijten. De zieligheid van zulke gebakjes. En dan een merkwaardig omgekeerd collage-effect. We hebben allemaal de doeken gezien waarop visgraten en paperclips in de verf waren gedrukt (‘abstract’ hoorde ik dit eens iemand noemen!). Thiebauld, die met dikke kwast werkt, zet een streep van heel onsympathieke wittige glimmende verf boven op zo'n taartje, precies de glazuur, maar wat Thiebaud bedoelt is duidelijk: als ik in zo'n taartje bijt proef ik altijd die vieze verf.
Of Thiebaulds doeken mooi zijn? Een beetje bleekjes vond ik, en het is niet helemaal duidelijk waarom hij er meer dan één schildert. Natuurlijk, als Rembrandt een andere Aristoteles had geschilderd waren we nu drie miljoen rijker geweest. Maar een hele zaal vol Thiebauds heeft een vreemd, lichtelijk kokhalzend effect. Zoals een glazen bak vol Amerikaanse taartjes dat kan hebben. Het zou me niet verbazen als iemand in de toekomst zo'n zaal schilderijen zou gaan uitbeelden om hun stuitende effect te vertonen. Misschien iets voor een banketbakker?
H.B.C.