De VVD in rep en roer
A.F. Luyendijk
Rep en roer in Holland. Een politieke partij heeft het vertrouwen opgezegd in een van haar geestverwante ministers, maar de man treedt niet af. Merkwaardigheid: deze minister, van wie men rustig kan zeggen dat hij een uiterst middelmatige bewindsman is, dreigt een soort martelaar te worden in het oog van alle partijen behalve zijn eigen partij.
Laat ik proberen de zaak nuchter voor te stellen. Gegeven zijn ir. Visser, minister van defensie, liberaal; mr. Van Riel, voorzitter van de Eerste-Kamerfractie van de VVD, liberaal; een flinke meerderheid van de Tweede-Kamerfractie van de VVD, dus ook liberaal; en het hoofdbestuur van de VVD, eveneens liberaal. Waarbij men het woord liberaal in de zeer ruime zin moet opvatten die Thorbecke er reeds aan gaf.
De heer Van Riel is al sedert september van het vorige jaar bezig met de zaak-Van der Putten. Het beleid van Visser in deze kwestie ergerde hem toen reeds. Van enig stemmenverlies voor de VVD was nog geen sprake, electorale redenen kunnen in het circus in Scheveningen niet van betekenis zijn geweest. In de Eerste Kamer is de heer Van Riel in de herfst wéér begonnen over Van der Putten; minister Visser bezwoer dat de onderste steen boven zou komen; in de Tweede Kamer werd Oud boos op de minister bij het debat over defensie, maar vlak voor de verkiezingen nam hij Visser in bescherming, op de jaarvergadering zelfs in een peroratie die regelrecht tegen De Telegraaf was gericht. Toen: grote nederlaag bij de verkiezingen, teleurstelling bij de VVD, ernstig beraad in de partij. Niet alleen over de positie van Visser, maar ook over andere figuren. Over dit laatste punt wil ik nu niet schrijven omdat dit pijnlijke gevolgen kan hebben voor de betrokkenen. Uit de boezem van het hoofdbestuur van de VVD stulpen weleens zaken die beter verborgen hadden kunnen blijven.
De VVD heeft in eerste instantie (wat er in de Tweede Kamer gebeurt weet ik op dit moment nog niet) een tactische fout gemaakt. Dat men een aanval voorbereidde op minister Visser was op zichzelf helemaal niet erg. Het is godsonmogelijk in de politiek morele maatstaven aan te leggen die volkomen rechtlijnigheid en trouw gebieden, door dik en dun. Een waarde-oordeel mag pas in een hoogst ernstige situatie worden uitgesproken over een politieke handeling. Wat veel belangrijker is: de VVD had de plannen volstrekt geheim moeten houden, men had niet bij voorbaat moeten spreken met de minister; de Tweede-Kamerfractie met haar groep opgewonden dames en heren had zich buiten de procedure in de Eerste Kamer moeten houden. Van Riel persoonlijk, die al maanden geleden op de zaak-Van der Putten had gehamerd, had het alleen en (quasi, goed, maar dat is toch zeker geoorloofd) bij verrassing moeten doen. Van Riel, men kan denken van hem wat men wil (ik ben het niet eens met zijn zeer nationale opvattingen over Nieuw-Guinea), bezit genoeg intelligentie en persoonlijkheid om de geestelijke en morele steun van een aantal nerveuze Tweede-Kamerleden te kunnen ontberen. Het was ook beter geweest als die dames en heren van de Tweede-Kamerfractie niet zo begerig op de senaatstribune het spel hadden gevolgd en zich ook niet hadden gemengd (zichtbaar voor iedere journalist) in het interne overleg van de Eerste-Kamerfractie. Dat mocht wel, maar in deze omstandigheden zou het verstandig zijn geweest indien zij zich helemaal niet hadden vertoond. Zij hebben nu eenmaal een slechtere reputatie en staan al gauw aan malicieuze vermoedens bloot. Als journalist weet ik dat goed.
Toen het spel begon hadden vriend en vijand in de kaarten van de VVD kunnen kijken. Bepaalde mensen in de VVD waren zeer gul geweest met het nieuws, veel te gul, bijna buitenparlementair gul. Het Algemeen Handelsblad, redactioneel nauw verwant aan het blad Vrijheid en Democratie, richtte een venijnige aanval op Visser. De zaak was bekeken, alle betrokken partijen waren op de hoogte. Zo bedrijft men geen politiek. Strategie moet geheim blijven.
Door dit politieke dilettantisme (ook van bepaalde zijde in het hoofdbestuur) kon Van Riel in het oog van de kamer en de