de Hoge Autoriteit, die er tijdens een ontmoeting in het Kurort Baden-Baden genoegen mee moest nemen het kartel formeel te verbieden, maar tegelijkertijd feitelijk voort te laten leven ‘hangende een beslissing van het Europese hof van justitie’. Het hof moet dus het werk van de executieve opknappen en zal dat zeker doen. Maar hoe de uitslag aanstonds ook zal luiden, niemand koestere zich in de illusie dat daarmee de Ruhr zal worden ontbonden. Daarvoor staan in het Europa van beschikkingen en beroepen nog te veel wegen open.
Laten we het zuiver stellen: men kan het de Ruhrheren niet eens zo erg kwalijk nemen dat zij van een slecht geslaagde geallieerde dekartelleringspolitiek willen profiteren door de Hoge Autoriteit, waarop de Amerikanen hadden vertrouwd, bij de neus te nemen. Men kan het daarentegen de Hoge Autoriteit kwalijk nemen dat ze met zich heeft laten spotten.
Bij het vraagstuk van de Ruhr heb ik met opzet iets langer stilgestaan omdat het voor de partners in de gemeenschap bepaalde emotionele kanten bezit. Die gevoeligheden heersen in mindere mate ten opzichte van het Franse ATIC-concern dat de koleninvoer naar de republiek praktisch nog altijd onder controle houdt, of ten opzichte van het kolendirectorium dat in België het begrip gemeenschap zonder veel consideratie terzijde schuift.
De verontwaardiging hierover van de Hoge Autoriteit, die de op antieke basis wankelende Belgische kolenindustrie altijd zo in de watten heeft gelegd en nu nog aarzelt in te grijpen, doet bepaald naïef aan. Ondank is nu eenmaal 's werelds loon, en waarom zou het in dit hoekje EGKS plotseling zoveel verhevener toegaan? Wij Nederlanders (Hollanders) zijn trouwens ook meer in woord dan in daad Europese puriteinen. De oncontroleerbare transportpolitiek van staatssecretaris Stijkel en zijn Rotterdamse lobby benevens de geheime en ver onder de markt liggende tarieven waarmee de Nederlandse Spoorwegen werken zijn er om dit te bewijzen.
Over het energiebeleid en het schroot spreken we ditmaal maar niet. Dat zijn hoofdstukken apart. Van het schrootfront moet eerlijkheidshalve alleen worden gezegd dat de Hoge Autoriteit de laatste jaren bezig is enkele harer creditposten (maar nog niet Worms) naar de andere zijde van de balans over te boeken. Deze andere zijde is dus de positieve.
Er staat gelukkig nog wel iets meer debet. Een van de zaken die in Luxemburg voortreffelijk zijn gelukt is het bedrijven van de financiële autonomie. Bij de in Brussel gevestigde Euromarkt- en Euratomgemeenschappen zijn de regeringen later voor het verlenen van financiële zelfstandigheid teruggeschrokken. In het EGKS-verdrag staat het echter en de Hoge Autoriteit kon daardoor een rijke executieve worden, die serieus denkt aan verlaging van de belasting omdat ze teveel geld binnenkrijgt! Een administratief unieke situatie.
De industriëlen worden overigens van een vermindering van de heffing op hun produktie met 0,05 procent niet koud of warm en hun prijzen veranderen er geen promille door. Terwijl echter alle bestuurders ter wereld plannen maar geen geld hebben, ziet de Hoge Autoriteit van potentiële inkomsten af omdat het haar aan de fantasie ontbreekt te bedenken wat met de middelen te beginnen. Enkele jaren geleden veronderstelde men nog veel geld nodig te hebben voor de omschakeling van door de