Pijnlijke uitspraak
Het was geen verrassing dat het ambtenarengerecht het ontslag aan Van der Putten nietig heeft verklaard. Minister Visser en zijn adviseurs hadden het ontslag een bouwvallige juridische constructie gegeven die al drie weken geleden, bij de behandeling, in elkaar plofte. Wanneer men de uitspraak nog eens doorleest staat men weer verbaasd over de plompe en onhandige manier waarop de minister zich van Van der Putten wilde ontdoen. Normaal is het al pijnlijk voor een werkgever wanneer een ontslag nietig wordt verklaard, in deze affaire is het voor de ministeriële werkgever een politieke nederlaag. Hij kan zelfs niet de schuld geven aan de twee ambtenaren die Van der Putten hebben verhoord, want zij handelden in opdracht van hun hoogste chef.
In bepaalde kringen is het ‘bon ton’ de minister altijd maar in bescherming te nemen omdat hij zo door De Telegraaf wordt bestookt. Dat is een negatieve benadering van de zaak. Ik vind het helemaal niet nodig om het gezag van figuren als Visser en Calmeyer te steunen omdat men iets tegen een bepaald dagblad heeft. En Van der Putten is in deze zaak een ‘underdog’, die op mij een veel sympathiekere indruk heeft gemaakt dan alle mannen met sterren en balken die hem verafschuwen.
Het is een angstige gedachte dat een minister die het loodje heeft moeten leggen tegen een ondergeschikte onze defensie behartigt. Misschien komt er een parlementaire enquête, maar die zal het ontslag onaangeroerd laten.
Hoe zal de Kamer, en in het bijzonder de V.V.D., op dit mislukte ontslag reageren?
A.F.L.