werkelijk wel in de Navo thuishoort. Eenvoudig ondenkbaar is de krant die gebeurtenissen als de overstromingsramp in Zeeland en het spoorwegongeluk bij Harmelen niet zou vermelden.
Toch zou de Izwestia, indien deze in Amsterdam verscheen, met geen woord over deze calamiteiten gerept hebben. Over wat in de Sowjet-Unie en de andere landen van het socialistische blok gebeurt wordt alleen het ‘positieve nieuws’ gepubliceerd. Gewoonlijk zijn dit berichten over de bouw van weer een reusachtige stuwdam, over het record van een koeienmelkster of van metaalarbeiderhelden van de communistische arbeid, over nieuwe werkmethoden of over de opening van winkels, scholen en kindertehuizen.
Het bericht over de vrijlating van spion Powers werd ook als positief nieuws opgediend, maar zonder enig enthousiasme. In de editie van zondagavond 11 februari verscheen op pagina 2 onderaan een miezerig berichtje onder het kopje: ‘In het presidium van de Opperste Sowjet van de USSR’. De tekst bestond uit één monsterzin: ‘Het presidium van de Opperste Sowjet van de USSR, het gratieverzoek van de familieleden van de in de Sowjet-Unie veroordeelde Amerikaanse vlieger Francis Harry Powers overwegende en in aanmerking nemende de bekentenis van Powers met betrekking tot de door hem betreurde misdaad, tevens gedreven wordende door het streven naar betere betrekkingen tussen de Sowjet-Unie en de Verenigde Staten van Amerika, heeft besloten Francis Harry Powers vergiffenis te schenken en hem over te geven aan de Amerikaanse autoriteiten’. Geen woord over de terugkeer van Sowjetspion Abel.
Tot het positieve nieuws behoren ook altijd de redevoeringen van hoge communistische functionarissen, hoe weinig nieuws zij ook meestal te vertellen hebben. Hun langdradige toespraken, die stilistisch dikwijls een opmerkelijk dieptepunt bereiken, worden gewoonlijk van begin tot eind afgedrukt, met hier en daar vetgedrukte toevoegingen als: beweging in de zaal - applaus - stormachtig applaus. Vooral de breedsprakige Chroesjtsjow vreet regelmatig bijna alle pagina's van de krant van zijn schoonzoon weg. Zes dichtbedrukte pagina's met woorden van Chroesjtsjow zijn bepaald geen uitzondering.
Eén grauwe, onleesbare massa wordt de Izwestia als een belangrijke bijeenkomst van de communistische partij - en vrijwel elke bijeenkomst is belangrijk - aan de gang is. Wordt op zo'n vergadering evenwel iets gezegd dat men als revolutionair kan bestempelen, dan wordt het soms wel verzwegen. Een schoolvoorbeeld is de anti-Stalinrede die Chroesjtsjow op het twintigste partijcongres hield. The New York Times drukte deze marathonrede in haar geheel af, de Izwestia bracht er geen woord van. Maar positief nieuws stond er dan ook voor de communistische partij niet in, wel voor de Russen. De vraag ‘wat moeten onze lezers weten?’ wordt echter ook bij het regeringsorgaan Izwestia door de communistische partij beantwoord. Hoofdredacteur Adzjoebej is lid van het centrale comité van de partij en schrijft menige toespraak voor zijn schoonvader Nikita Sergejewitsj. Het veelvuldig afdrukken van die toespraken zou men dus ook nog een vorm van narcisme kunnen noemen.
De goed gesalarieerde verslaggevers van de Izwestia schrijven nooit over een vliegtuigongeluk in eigen land, een felle brand, een mijnramp of een doodgewoon verkeersongeluk. Wel zag ik in de Izwestia destijds een foto van het ANP van het onder water gelopen Tuindorp-Oostzaan. Maar juist een dergelijke foto versterkt bij de Russische lezer de indruk dat het een en al ellende is in de kapitalistische wereld.
Doorgaans besteedt de Izwestia de gehele pagina 2 - de krant telt gemiddeld vier tot zes pagina's en heeft geen advertenties - aan buitenlands nieuws. Dat is een nieuwigheid van de 38-jarige hoofdredacteur Aleksej Adzjoebej, die vooral het uiterlijk van de Izwestia belangrijk heeft verbeterd. In een kadertje worden meestal de koppen van de belangrijkste gebeurtenissen in het buitenland weergegeven. In de krant van vrijdag 30 maart waren dit de koppen:
Argentinie: Arrestatie dreigt voor Frondizi. |
Syrië: Het leger aan de macht. |
Roemenië: Zeven broers, zeven tractorbestuurders. |
Zuid-Vietnam: Wat de Amerikaanse operatie ‘Zonsopkomst’ is. |
Frankrijk: Veertien explosies van de ultra's. |
Polen: De boeren maken zich gereed om te gaan zaaien. |
Nederland: De kolonisators sturen versterkingen. |
Op de pagina 3 van 30 maart kwam een foto voor van door de OAS aangerichte verwoestingen in Algiers en een van huilende vrouwen die bij een mijnramp in West-Duitsland hun man hadden verloren. Uiteraard vormen mijnrampen in de DDR geen nieuws voor de Izwestia.
De voorpagina van 30 maart werd vol-