Korte commentaren
Geen illusies
Het resultaat van de loonbesprekingen tussen de regering en de Stichting van de Arbeid is op het eerste gezicht verrassend. De regering is te elfder ure minder star geweest dan men had mogen verwachten en heeft een factor in de formule aanvaard, die vooral sociaal van belang is.
Het gunstige resultaat heeft de regering echter niet te danken aan haar eigen vindingrijkheid, maar aan de werkgeversvertegenwoordigers, die de looncompensatie voor de huurverhoging voor hun rekening willen nemen: niet uit de economische ruimte, maar uit de winst. De impulsen naar een werkelijk vrij loonbeleid schijnen uit die hoek toch sterker te zijn dan van de kant van de regering, die nooit verder was gekomen dan het hanteren van een begrip, terwijl de levende loonproblematiek in een dwangbuis lag gesloten.
De zaak is iets losser gemaakt, waardoor de bewegingsvrijheid groter kan worden. Wanneer men zich rekenschap geeft van de bijna liefderijke vreedzaamheid, die plotseling tussen regering en organisaties heerst, zou men de indruk kunnen krijgen, dat de loonpolitiek, jarenlang oorzaak van verbitterde en vooral politiek felle strijd, helemaal geen probleem meer is. Helaas is dat niet zo. Het schema ziet er niet slecht uit, maar in de praktijk en zeker reeds bij het uitwerken van de concrete ‘regels’ zal de sfeer niet meer zo vredig blijken te zijn als in Oud-Wassenaar.
De werknemers, zij hebben dit duidelijk verklaard, zullen blijven aandringen op een beperking van de investeringen en op een afremming van de bouwmarkt. En juist deze twee kwesties zijn politieke kewsties. Verder zullen de middenstand en de landbouw bij de uitvoering van het compromis
niet zwijgen, omdat dit voor hen niet zo erg gunstig is. Zij zullen zich zeker verzetten en hun invloed in de verschillende Kamerfracties, die ten slotte ook nog iets over de lonen mogen zeggen (als laatsten) is niet gering. Het vraagstuk zal van het papier vol ingenieuze berekeningen in de minder olympische en minder vriendschappelijke sfeer van de politiek moeten komen. Dat moet men niet vergeten.
Al steekt het compromis dus gunstig af bij de resultaten van de andere jaren, de regering is er nog lang niet. De loonpolitiek zal een vraagstuk van de eerste orde blijven. Daarover hoeft men zich na de eerste omarmingsroes geen illusies te maken.
A.F.L.