aan Goethe denken, daargelaten. Dat de Bondsrepubliek op dit punt andere associates wekt heb ik boven al aangeduid.
Golo Mann schrijft in zijn onovertroffen boek Deutsche Geschichte des 19 und 20 Jahrhundert dat Weimar toch nog niet in het nationaal-socialisme was ondergegaan als slechts deze drie wurmen aan haar geknaagd hadden. Een vierde gaf de bruine brallers tenslotte de troef in handen, nl. het wantrouwen in de democratie, een wantrouwen dat niet alleen uiterst links en rechts koesterden, maar dat in alle lagen van de bevolking wortel had geschoten. Schuld hieraan was het feit, dat de half lamgelegde sociaaldemocraten geen kans zagen van de Weimarrepubliek meer te maken dan een verminkt, zwak keizerrijk zonder keizer, aldus Golo Mann, en dat was weinig overtuigend voor de bevolking, die tegenover de republikeinse staatsvorm toch al antipathiek stond. Weldra verachtte men de republiek en haalde men zijn schouders op over de democratie.
Dit laatste, ongeanimeerde gebaar heeft nu ook Konrad Adenauer weten op te wekken met zijn daden van de afgelopen maanden. Ik zal me niet te buiten gaan aan het citeren van kernachtige uitspraken van de eeuwige taxichauffeurs en kelners, maar ook zonder deze illustraties kan iedereen ervan overtuigd zijn dat de Bondsrepublikeinen zichtbaar ontstemd zijn over de vertoning, die zich op de Bonner Schaubühne heeft afgespeeld. ‘Democratie’ zo zegt men, allemaal onzin. Der Alte lapt haar aan zijn laars
en de anderen niet minder. Tenslotte willen ze allemaal op het zijden kussen’.
Dit gebrek aan geloof in wat velen hoogdravend ‘de Westelijke politieke geloofsbelijdenis’ noemen treft men in alle lagen van de bevolking aan. Het is veroorzaakt door het optreden van de christen-democraten Adenauer, Strauss, Erhard en de liberalen Mende en Weyer. Voor het enige tegenwicht zorgde von Brentano, die zich onthutst van de coalitiekoehandel afwendde en aftrad als minister van buitenlandse zaken.
De reden van de algemene afkeer was niet de lange duur van de coalitiebesprekingen. Tenslotte zijn zeven weken niets vergeleken bij de records in de buurstaat Nederland. Neen, de kern van de zaak was dat steeds duidelijker werd dat Adenauer alles wilde geven om nog twee jaar kanselier te kunnen zijn. Daarvoor liet hij zich door de liberalen, die een kanselierschap-Adenauer alleen wilden slikken als daar foliovellen concessies tegenover stonden, een coalitieverdrag afpersen, dat in strijd is met de grondwet zowel als met Adenauers eigen denkbeelden.
Op het terrein der buitenlandse politiek onderschrijft het verdrag nl. de these van Bondsdagpresident Gerstenmaier, die een herenigd ‘neutraal’ Duitsland niet uitsluit. Een stelling, waarover Adenauer eind juni nog een en al verontwaardiging was. In strijd met de grondwet is het verdrag omdat het de handelingsvrijheid der afgevaardigden in het parlement beperkt. Volgens de grondwet mogen de parlementariërs alleen