over mij pas in ongelegenheid komt, wanneer hij, op een of andere grond, een boek van mij meent te moeten waarderen, waartegen zich dan onmiddellijk een tegenkracht verzet. Tezamen verwekken deze krachten een draaikolk in zijn hoofd, en alles wordt slap, draaierig, onsamenhangend, duister, stilistisch abominabel, taalkundig ridicuul’.
En toen begon Stroman dus aan het tweede deel van zijn wraak. In het Algemeen Handelsblad van zaterdag 11 november, op pagina 3 van het Supplement, treffen we de kop vestdijks nieuwe boek aan - in grote letters. Daaronder een recensie van De filosoof en de sluipmoordenaar, weliswaar Vestdijks ‘nieuwe boek’, maar niet zijn nieuwste. Het blijkt een keurige recensie. En niet alleen een keurige, maar ook een heel waarderende. Ik citeer enige, uit hun verband gerukte, zinnen: ‘Vestdijk heeft aan die onderzoekingen van de historicus met veel vernuft het karakter verleend van een thriller’... ‘Vestdijk speelt een amusant, boeiend spel met alle facetten van de mogelijkheden van Siquiers schuld of onschuld. Maar tegelijkertijd geeft hij door de wijze waarop hij zijn stof behandelt inzicht in de werkmethode van de biograaf Voltaire’... ‘De manier waarop Voltaire aan het materiaal voor zijn levensbeschrijving van Karel XII komt, maakt Vestdijk duidelijk met de hem eigen dialectische spitsvondigheid’. Inderdaad dus ‘sans rancune’, terwijl de walging nergens merkbaar wordt. Zelfs als Stroman schrijft: ‘Het belangrijkste van deze roman is de poging tot analyse van de werkzaamheid van de biograaf. Een levensbeschrijver dient zich eerst van het materiaal te voorzien, dat hem zo uitvoerig mogelijk inlicht over het leven, dat hij wil beschrijven, dat hij in beeld wil brengen’ en men ieder ogenblik verwacht dat hij verbanden zal leggen tussen Vestdijks ‘romantheorieën’ en zijn praktijk in Gestalten tegenover mij (wat immers ook partiële biografieën zijn, en waarover beider oorlog is uitgebroken) gebeurt er verder niets. Stroman is sans rancune, althans doet net alsof, en brengt Vestdijk een genadeloze klap toe met deze lovende recensie.
Verteerd door wroeging en zelfverwijt, zal Vestdijk nu verder door het leven moeten gaan. Ben, zo sans rancune, tot op het masochistische af, die hem, Vestdijk, alleen maar looft en prijst na eerst een fluim door hem te zijn genoemd - als Vestdijk al niet overspannen is (zoals Stroman vermoedt) dan wordt hij het alsnog, na deze recensie!
N.S.