Het actie-schilderij
Notities bij contemporaine kunst (II)
W.A.L. Beeren
Mijn artikel over het materie-schilderij (Hollands Weekblad 27 september 1961) was met name betrokken op de schilderkunst die een ànder stuk materie vertegenwoordigt of ten dele uit die andere materie bestaat. Ik noemde Tapies en Wagemaker en, misschien als minder kenmerkend voorbeeld, ook Dubuffet. Niet zo kenmerkend omdat men bij hem toch nog altijd de spanning ervaart tussen wat een autonoom levend verfvlak is en de vormomgrenzing die het in geheel andere, meer anecdotische sferen kan trekken. Bij hem vindt men bv. het landschap dat aan de einders een koe blijkt te zijn. De koe schijnt de uitkomst van het avontuurlijke bestaan van de materie, zij is de zelfkant van het beeld: want zeker is dat het niet de materie is die de koe opvult. Deftiger gesproken: het objectieve gegeven van het beeld resulteert in twee subjectieve voorstellingsvarianten, waarvan het tweedimensionale betekenisloze vlak praevaleert boven de gestalte definiërende omtrekslijn.
Buiten deze materie-kunst, tot wier bedrijvers ik ook Fautrier had behoren te noemen, bestaat er een andere schilderkunst waar eveneens de materie een zo belangrijke rol speelt. Doch de materie blijft daar zichzelf en uit niet de sentimentele hunkering naar een laatste onaantastbaar paradijs. Evenmin is zij daar de reminiscentie van jungle en rotslandschap. Nee, zij is de materie zelf, d.w.z. zij is de verf die de verf voorstelt, zij is de vorm van de vorm.
Dat zijn geen vaagheden maar concrete zaken. De schilderkunst waar ik op doel is die der action-painters van wie de Amerikaan Jackson Pollock een der grootste is geweest (hij stierf in 1956, 44 jaar oud ten gevolge van een auto-ongeluk).
De opzet van Pollock was de vormen en de materie zich zelf te laten zijn. In ieder modern schilderij, maar ook in ieder historisch schilderij leven beeldende krachten, de elementen die hebben beslist over de kwaliteiten van het goede schilderij. Deze
De fabel op pagina 16 is van Leo Vroman met tekeningen van Peter Vos.
elementen hebben zich gehecht aan een voorstelling en de geringste der voorstellingen was wel die van ‘gewicht en massa’ nadat in een vroegere periode het accent was gelegd op de physische lichamelijkheid.
Men had de beeldende kunst derhalve altijd gezien via een voorstelling. Dat wil niet zeggen dat de voorstelling daarom niet zou bestaan of dat een schilderij met voorstelling gelijk zou zijn te stellen met een zonder die presentatie. Wel betekent het dat alle kwaliteiten die een schilderij kan bezitten, door beeldende middelen tot een kwaliteit zijn gemààkt. Religie, wetenschap, gevoel, logica, kracht, harmonie, visie, zij allen zijn in een schilderij niet wanneer zij niet beeldend zijn waar gemaakt, voor die realisering is zeker de stelligheid van een persoonlijkheid vereist, maar primair geldt zijn beeldend vermogen, omdat zijn persoonlijkheid in het schilderij slechts krachtens dat vermogen tot uitdrukking kan komen. De religiositeit van een beeldend kunstenaar geeft minder kans op religieuze kunst dan zijn talent. Zijn evenwichtigheid kan in een schilderij dodelijke saaiheid teweegbrengen, wanneer hij niet over het vermogen beschikt haar ook in kleur en vorm interessant te maken. En, nogmaals, zonder beeldend vermogen is alle fantasie of originaliteit gedoemd om kitsch te worden, een origineel man is een man die origineel denkt of zich origineel gedraagt, maar een origineel schilder is een man die origineel schildert.
Er zijn tijden geweest die aan de verbinding van eigenschappen en grootheden met de beeldende krachten bijzondere waarde hechtten en die zelfs geneigd waren om het beeldende over het hoofd te zien. Onder die ‘tijden’ moet men het kijkend publiek verstaan en niet de schilders. Het eerste ziet immers alleen het resultaat, de laatsten kennen te goed het moeizame arbeidsproces als voorwaarde tot dat resultaat.
Er zijn volksstammen die met een bepaald sensuele waardering naar een geschilderd naakt kijken, doch ze vergeten dat het naakt niet op een schilderij gelegd is als op een divan. De schilder weet dat door