Tentoonstellingen
De belangrijkste tentoonstelling van het ogenblik wordt in het Centraal Museum te utrecht gehouden. Deze behelst het grootste deel van het oeuvre van Pieter Saenredam: veertig van de vijftig bekende schilderijen en vrijwel alle tekeningen. Zij stellen overwegend kerken en kerkfragmenten voor waarvan Saenredam volkomen bezeten moet zijn geweest. Ter Braak schreef terecht dat hij geen genie was maar hij was wel een geniaal monomaan, iemand die bovendien zijn beperktheid optimaal uitbuitte (tot 19 november). Op zeer grote afstand verwant met deze 17de eeuwer, is de ‘magische realist’ Carel Willink die tot 23 oktober een serie schilderijen laat zien in het Stedelijk Museum te amsterdam; verwant alleen wat betreft de strakke en overzichtelijke indeling van het vlak en misschien ook nog enigszins op het punt van materiaaluitdrukking ofschoon Saenredam beslist ‘schilderachtiger’ is dan de microscopisch precieze Willink. Het magische accent dat aan Willinks superrealisme zo'n curieus surplus verleent, is echter volstrekt persoonlijk.
In het Rijksmuseum zijn ruim honderd Rembrandt-etsen tentoongesteld, behorend tot de vijfhonderd prenten van deze kunstenaar uit de verzameling De Bruijn, die onlangs aan het museum geschonken werden. Het bijzondere van deze reeks is dat zij bijna geheel uit vroege drukken bestaat. Tot eind volgende maand - vooral voor fijnproevers en hun gezelschap. Deze kunnen vervolgens ook terecht bij kunsthandel Bernard Houthakker op het Rokin 98. Op de tentoonstelling van oude tekeningen die hier wordt gehouden, vindt men uitstekende werken van kleine meesters en ook wel van enkele grote (tot 15 november).
Het groninger Museum herdenkt Jozef Israëls die vijftig jaar geleden stierf, met een overzicht van zijn werk. Behalve de loodzware melodrama's waardoor hij voornamelijk bekend werd, bevat deze expositie bovendien een groot aantal luchtige aquarellen uit particulier bezit die nooit eerder in de openbaarheid kwamen. Zij doen de sombere Jozef wat in gewicht afnemen. Tenslotte kan men in het Van Abbemuseum te eindhoven een tentoonstelling bezoeken van werken van Corneille die onder de Nederlandse non-figuratieven nog steeds een eerste plaats blijft innemen (tot de 29ste).