en werkelijkheid griezelig ver uit elkaar gedreven zijn. De Westduitse burger, die door zijn regering, maar ook door het hele Westen, gevoed is met honingzoete herenigingskoek zit nu voor een onsmakelijke stamppot, waarin de volgende realistische ingrediënten verwerkt zijn:
1. West-Duitsland speelt in het Oost-West conflict geen wezenlijke politieke rol, ook al ligt Berlijn op Duits grondgebied. De beslissingen worden in Washington genomen.
2. Erkenning van de Oder-Neissegrens en de Duitse democratische republiek in welke vorm dan ook zijn psychologische pillen, die patient Duitsland zal moeten slikken om in leven te blijven.
3. Er is veel voor te zeggen de troepen in West-Duitsland niet met kernwapens uit te rusten, indien de Russen daar wat tegenover willen stellen. Ook dat is een psychologische pil, want het betekent dat het Westduitse leger onder controle zou staan en dus tweederangs zou worden.
Dit laatste punt zal vooral minister van defensie Strauss en vele andere bondsburgers kwetsen. Het Westen noch Rusland heeft echter reden voor het Duitse militaire prestige overgevoelig te zijn. De huidige tendens naar sterke conventionele bewapening laat voorts nog ruimte genoeg aan de Bondsrepubliek om aan de Westelijke defensie bij te dragen.
Deze stamppot zal in West-Duitsland weinig gretige eters vinden. Dat kan ook niet na twaalf jaren propaganda uit Bonn, die luidde: aansluiting bij het Westen en bewapening maken de Russen bang en brengen de hereniging. Daarbij kwam nog het aantal gruwelen, dat de Westduitsers dagelijks over Russen en Oostduitsers kreeg voorgeschoteld. Velen zijn daardoor van mening dat de anti-bolsjewist Hitler in zekere zin gelijk had, ook al had hij niet al die lelijke dingen met de Joden moeten doen.
Het besef dat de rekening voor het ontketenen en verliezen van de Tweede Wereldoorlog voor een deel nog niet is betaald zou een schuldbesef moeten zijn en dat ontbreekt door het hierboven geschetste psychologische klimaat volkomen voor zover het de buitenlandse politiek betreft. Als Golo Mann of Willy Brandt over een dergelijke rekening spreken oogsten zij alleen maar onbegrip.
De bondsrepublikein vindt dat hij na 1945 gruwelijk onder de bezetters heeft geleden en dat hij grootmoedig is geweest door zich bij het Westen aan te sluiten en zelfs hoge militaire uitgaven voor de verdediging van de westelijke democratieën over te hebben. Te veronderstellen dat nog een rekening openstaat acht hij onzinnig.
Wordt die rekening door de politiek van het Westen nu toch gepresenteerd dan is het gevaar niet denkbeeldig dat de verongelijkte Westduitser zich gaat herinneren tot het ‘Volk der Mitte’ te behoren. Wellicht zal hij zich dan van het Westen afkeren om met de strijdkreet ‘Rapallo’ in het oosten zijn heil te gaan zoeken.
Het paradoxale van de toestand is nu, dat juist Adenauer, die men grotendeels schuldig moet achten aan het bouwen van de politieke luchtkastelen, de man is die de Westduitsers ertoe kan krijgen hun potje zonder morren naar binnen te werken. Zijn prestige is waarschijnlijk nog groot genoeg om zijn volk de teleurstellingen te laten slikken. Het is daarom extra triest dat het óók Adenauer is, die de bewustwording van de werkelijke toestand tot nu toe, maar ook nù nog, tegenhoudt. Terwijl alle Westduitse politici beter weten hoort men in Bonn nog steeds de vertrouwde slogans: wij staan samen met het Westen pal voor de hereniging; er komen geen concessies; West-Berlijn behoudt zijn status.
Werkelijk gevaarlijk kan de toestand worden als de ongemotiveerde publieke teleurstelling samensmelt met de gerechtvaardigde twijfel aan het denkbeeld dat West-Duitslands aansluiting bij het Westen de hereniging ook maar een millimeter naderbij heeft gebracht. Ik geloof niet dat de Bonnse politici in dat geval spoedig de Russen in de armen zouden vallen, maar wel is het mogelijk dat men de buitenlandse politiek gaat schoeien op de harde feiten. En dat zou, naast vele goede dingen, ook een politiek kunnen brengen, die alsnog gaat aansturen op een Duitse hereniging met neutralistisch voorteken.
En dat reken ik zeker niet tot de goede dingen. Het Westen mag nog zoveel lippendienst hebben bewezen aan de slogan der hereniging, het zou een ramp zijn als men er werkelijk reëel naar ging streven. Ik