Tentoonstellingen
In het Stedelijk Museum te amsterdam is de zomertentoonstelling ‘Polariteit’ geopend die het apollinische in de kunst tegenover het dionysische stelt, beginnend met de twee vermaarde tegenpolen Ingres en Delacroix en eindigend met een groepje hedendaagse kunstenaars waarin zich een dergelijk contrast: maat-regel-helderheid-limonade / onmaat - ongebreideldheid - roeswijn, aftekent. Nu is het in het Stedelijk slecht goden scheiden en daarom stuit men voortdurend op aponysische of diollinische kunst wat zelfs het feit dat men Nietzsche op het enige echte, Sandbergiaanse pakpapier heeft afgedrukt (inleiding van de catalogus), niet kan verhinderen. Overigens ziet die catalogus er verder vrij behoorlijk uit en is de tentoonstelling, in totaal bestaande uit 150 werken, beslist niet oninteressant. Tot 18 september.
De Ensor-tentoonstelling die anderhalve maand door Veluwse boeren en bosnozems is omringd geweest, is thans te zien in rotterdams museum Boymans-Van Beuningen. De grote en poëtische speler met dagelijkse dingen: maskers, kolen, schelpen, doodskoppen, huisjes, mensjes, wordt er op bevredigende wijze mee geëerd. (Van 5 augustus tot 17 september). Het Gemeentemuseum van den haag heeft zijn reeks exposities van kunstwerken uit verre streken of oude tijden voortgezet, met een tentoonstelling van Koreaanse kunst (tot 14 augustus) die, vergeleken met de hier vroeger gegeven overzichten van Chinese en Japanse kunst, enigszins tegenvalt ofschoon ze er sterk mee verwant is. Het geheel is niettemin belangwekkend en mooi genoeg om er heen te gaan.
De leidse Lakenhal eert Kees Verwey, de laatste winnaar van de Rembrandtprijs met een tentoonstelling van zijn werk (tot 4 september) en amersfoort kwam op de groot-Nederlandse gedachte om feest te vieren met de Belgen, waaraan wij een expositie te danken hebben van een (zeker niet geringere) landgenoot van James Ensor, namelijk Rik Wouters; in de Zonnehof tot 24 september. Tenslotte herinneren we nog aan de Nederlandse primitieven in het Singer Museum te laren (tot 11 september) een aan de prachtige schilderijen en tekeningen van Floris Verster, tot 21 augustus ondergebracht in het groninger Museum. Allen daarheen, zou er linksboven op pagina 2 van Het Parool staan.