Korte commentaren
Albanees theater
Wie nog mocht twijfelen aan het bestaan van meningsverschillen tussen Russen en Chinezen die kan het beste kijken naar Albanië, een soort Wildeasttheater voor ruzies in het communistische kamp. Het laatste verrassende bericht uit dat land is dat het een crediet van niet minder dan 500 miljoen roebel, ongeveer 125 miljoen dollar, van China heeft ontvangen, voor aankoop van grondstoffen en industriële installaties ten behoeve van het lopende vijfjarenplan. Dat is een van de grootste credieten die in de laatste tijd in het communistische kamp zijn verstrekt en dat door China, dat zelf door alle denkbare moeilijkheden wordt geteisterd.
Kort tevoren was in Albanië, in een bioscoopgebouw te Tirana, een ouderwets showproces gehouden tegen een vice-admiraal, oud-commandant van de albanese marine, en een aantal anderen die ervan werden beschuldigd een staatsgreep in de zin te hebben gehad. Zij zouden hebben kunnen rekenen op de steun van Joegoslavië, Griekenland en de Ver. Staten, waarvan de zesde vloot ter ondersteuning van de actie in het binnenland de kust onder vuur had moeten nemen. Tot zover is het nog het gebruikelijke patroon, maar wat zelfs voor albanese verhoudingen de aandacht trekt, is dat de Russen ervan beschuldigd werden geheel van alle plannen op de hoogte te zijn geweest. Tegen de vice-admiraal werd dan ook als ernstig bezwarend feit ingebracht dat hij, voordat de staatsgreep had moeten plaats vinden, verschillende malen gedurende lange tijd in Moskou was geweest. Inmiddels is hij geëxecuteerd, tezamen met drie van zijn medewerkers en volgens sommige berichten zouden er tegelijkertijd enige albanese regeringsfunctionarissen zijn gedood die al eerder als ‘agenten van de Sovjet-Unie’ waren gevangen genomen.
Het proces is in al zijn details door de Chinese kranten weergegeven. Het werd doodgezwegen door die van de Sovjet Unie en de satellieten, uitgezonderd Bulgarije. Daar werd het voltrekken van de vonnissen een daad van gerechtigheid genoemd, tot grote woede van Tito persoonlijk en de joegoslavische kranten. Verklaard werd dat de openlijke steun aan het proces van de kant van China niemand heeft verbaasd, maar dat men van Bulgarije anders had verwacht; het was ‘schandelijk en verontrustend’. Maar zo verbazend is de steun die Bulgarije aan dit anti-revisionistische proces heeft gegeven nu ook weer niet; het regime van Schiwkoff daar heeft grote moeilijkheden met een sterke revisionistische stroming en er zijn al maandenlang grote zuiveringen gaande. En dat zal ook wel de reden zijn dat de Russen de zaken in Albanië zo op hun beloop lijken te laten; waarschijnlijk zien zij nog liever het éénmansdespotisme van Enver Hodscha dan een Albanië als provincie van Tito.
A.L.S.