Na Evian
H. van Galen Last
Het is misschien niet verstandig van De Gaulle om de bijeenkomst in Evian op te schorten en daardoor het risico te lopen dat de andere partij weigert om voorlopig nog eens aan tafel plaats te nemen. Want ook voor de Fransen loopt de minst nadelige manier om de situatie in Algerië tenminste iets te normaliseren over een gesprek, gevolgd door een overeenkomst met de F.L.N.
Onverstandig dus misschien, maar niemand kan dit maal ontkennen dat de Franse delegatie redenen te over had om geirriteerd te zijn. ‘Vooral aan Algerijnse kant ontbreekt het vertrouwen, en dat is begrijpelijk na zeven jaar harde oorlog’, schreef de Guardian - een blad dat soms zo veel begrijpt dat het anderhalf jaar geleden nog lyrische stukken van A.J.P. Taylor opnam over de hoge wijsheid van Chamberlain's Münchenpolitiek.
Dat partijen die in een oorlog tegenover elkaar hebben gestaan, weinig vertrouwen in elkaar hebben, hadden we ook zo al begrepen, maar de Guardian - die het opschorten van de conferentie overigens toejuichte als middel om beide partijen tot inkeer te brengen - heeft blijkbaar nog niet kunnen bedenken dat, wanneer men eenmaal is overeengekomen om te onderhandelen, men daarmee te kennen heeft gegeven, nee, niet dat men zijn argwaan thuis zal laten, maar dat men tenminste zal doen alsof men niet meet uitsluitend vanuit die argwaan opereert.
De Algerijnen nu hadden zich aan de vooravond van de conferentie juist nogal wat moeite gegeven om te doen uitkomen dat zij heus niet zo ongenuanceerd achterdochtig waren. Nog voor Kennedy in zijn bekende radio- en t.v.-rede na de terugkeer uit Wenen, De Gaulle de man had genoemd in wie hij persoonlijk het meeste vertrouwen stelde - en hij zei dit, onze kranten hebben nagelaten het op te merken, na zijn ontmoetingen met MacMillan, Adenauer, Soekarno en zelfs onze eigen Luns - had een van de voornaamste Algerijnse delegatieleden, Boumendjel, in een interview aan het Spaanse fascistische blad A.B.C. verklaard niets te verwachten van de Fransen, maar daarentegen volledig overtuigd te zijn van de oprechtheid en goede wil van De Gaulle - en met welke Fransman onderhandelde Boumendjel uiteindelijk?
Men weet dat op de eerste dag van de onderhandelingen (20 mei) de Fransen bekend maakten dat hun troepen geen offensieve acties meer zouden uitvoeren en dat 6000 geinterneerden zouden worden vrijgelaten. Deze maatregelen werden onmiddellijk door de F.L.N. ontvangen met kwalificaties als ‘chantage’ en ‘manoeuvre grossière’. Men kon toen nog denken dat dit de schrikreacties waren van onzekere mensen die al te lang waren gewend om alleen in de tegenstander de duivel te zien, maar toen meer dan drie weken later (13 juni) de vergadering werd verdaagd, was dit Franse gebaar nog volstrekt onbeantwoord gebleven.
Dat het gebaar ook een propaganda-stunt en dus ook, zo men wil, een wapen in de oorlog aan de onderhandelingstafel was, wie zal het ontkennen? Een wapenstilstand, was echter de redenering van de Algerijnse delegatieleider Belkacem Krim op zijn persconferentie van 15 juni, is een tweezijdige overeenkomst en we zijn niet van plan de oorlog te beëindigen vóór een politiek accoord is bereikt. (Hiermee gaf hij meteen te kennen dat de Algerijnen ook een Frans voorstel in plaats van een fait accompli van de hand gewezen zouden hebben). Dat is geen pacifistisch, maar op het eerste gezicht nog wel een aanvaardbaar standpunt voor wie zijn politieke doeleinden hoger stelt dan het verlies van nog wat mensenlevens.
De Algerijnen hadden echter de Franse geste geenszins hoeven beantwoorden met een staakt-het-vuren van hun leger. Zij voeren de oorlog namelijk ook nog door middel van de terroristische actie. Dat de F.L.N. nu tenminste tijdens de onderhandelingen geen poging heeft gedaan om de terroristische acties te beperken is zowel een staaltje van morele onverantwoordelijkheid als van politieke incompetentie. Dit neersteken, -schieten, wurgen of laten ontploffen van volstrekt willekeurige slachtoffers is juist tijdens de conferentie in Evian weer sterk toegenomen. Als men dan bedenkt dat in die periode acht maal zoveel moslims als Europeanen door dit terrorisme werden