Het ‘liberale’ Spanje
Met Spanje is het precies zo gesteld. Enig verschil is er met Portugal, doordat Spanje gelukkig (nog) geen bondgenoot in de N.A.V.O. is. De Duitse minister Erhard heeft onlangs de lachwekkende mening gegeven, dat Spanje een liberaal land is. De Engelse minister Butler heeft gezegd, dat Spanje volledig deel moet uitmaken van de Westerse wereld. Hoe dit inslaat bij een bepaald soort conservatieven (hetzelfde soort, dat Chamberlain toejubelde, toen hij Tsjecho-Slowakije in 1938 aan Hitler had geschonken), kon ik lezen in de Daily Telegraph van 27 mei.
Een zekere Viscount Massereene and Ferrard, lid van het Hogerhuis, conservatief, schreef een ingezonden stuk. Enkele zinnen: ‘She (Spain) has proved herself a stalwart antagonist to Communism’. (Sir Oswald Mosley in Engeland ook, Hitler en Mussolini eveneens); ‘One could perhaps sympathise with the critics of Spain if the Spanish people were groaning under a ruthless regime; but such is certainly not the case, as I (en nu komt het) and thousands of Britisch tourists can testify’. Naïever kan het bijna niet. Aan het slot raadt hij ‘the younger critics’ aan het land te bezoeken voordat zij een mening vormen. En, schrijft hij dan, ‘to remember Gen. Franco's refusal in the last war to allow Hitler's troops passage through Spain to attack Gibraltar’.
Aan deze merkwaardige redenering zou men kunnen toevoegen, dat Rusland werkelijk tegen ‘Hitler's troops’ heeft gevochten, dat Tito het ‘Hitler's troops’ heel lastig heeft gemaakt, nog lastiger zelfs dan Franco. Maar de rots van Gibraltar was en is voor dit lid van het Hogerhuis vermoedelijk de inzet van de oorlog en nog steeds het centrum van de wereldpolitiek.
Nederlandse toeristen gaan ook in massa naar Spanje om aan de Costa Brava te genieten van het Erhardse liberalisme (E. is roomskatholiek, dat wijst in een bepaalde richting) en des burggrafen ‘vrijheid’.