Tentoonstellingen
De tentoonstelling van de verzameling De Bruijn- Van der Leeuw die tot half mei in het Rijksmuseum te amsterdam wordt gehouden, is beslist uitzonderlijk omdat zij wellicht de belangrijkste schenking behelst welke het museum ooit kreeg. Er zijn schilderijen van Gerard ter Borch, Adriaen Brouwer, Jan Steen, De Witte, Van de Cappelle, Jan van Goyen en Maes. Rembrandts zelfportret uit 1661 is onbetwistbaar nummer één en de geëxposeerde etsen van deze kunstenaar zijn alle superieur van druk - een serie zoals men zelden bijeen ziet. Verder is de collectie tekeningen evenzeer bijzonder. Enzovoort. Dan kan men de karakteristieke etsen van Ensor, tot 7 mei in het prentenkabinet van het Stedelijk Museum, minder superlatief afdoen maar ook zij zijn het bekijken en bewonderen ruimschoots waard.
Van het Stedelijk naar Niets is slechts enkele stappen, zoals elke Anti-Sandbergiaan weet. Maar hij kan in dit geval zwijgen want de afstandsaanduiding is zuiver topografisch bedoeld. Het is namelijk hooguit een kilometer van de Paulus Potterstraat naar het burgerpand Willemsparkweg 207 waar door een ‘aantal vooraanstaande kunstenaars’ de tentoonstelling Niets is georganiseerd (tot 30 april). In een indrukwekkend manifest maakten zij hun wijs besluit kenbaar ‘het vervaardigen van kunstvoortbrengselen te staken’ en ‘de likwidatie te bevorderen van alle instellingen, die zich nog aan de kunst verrijken’. Een schokkende nouveauté maar ook weer niet geheel nieuw: Leve het futurisme! (dat - o schande - in de opsomming van achttien ingrijpende zuster-ismen over het hoofd werd gezien). Leve het futurisme! ‘Denn die Kunst ist die einzig überlegene Gegenkraft gegen den Willen zur Verneinung des Lebens’, volgens de grondlegger van deze beweging, Nietse.
Maar waar blijven de bekeerlingen? De niet Nietswaardige Peter Vos b.v. weigert te staken. Als ismen-loze ‘maffer’ hing hij zijn tekeningen op in de haarlemse kunstzaal In 't Goede Uur (tot het einde van de maand). En de utrechtse Kring vervolgens organiseerde een tentoonstelling van werken van Cor Dik (tot de 30ste), een van de weinig figuratieve schilders in ons land die op respectabel niveau staan.