Maar misschien doe ik nu professor De Froe onrecht: het is immers best mogelijk dat hij als bijvak of als liefhebberij de ethica bestudeerd heeft. In dat geval past mij een eerbiedig zwijgen, temeer omdat ik zelf op dit gebied zeer weinig thuis ben. Een luid protest durf ik echter te laten horen tegen de ‘wetenschappelijk’ argumenten, waarmee De Froe zich tegen de Petrucci-proeven verzet. Ik krijg de indruk dat de proeven zozeer indruisen tegen de levensopvattingen van onze hooggeleerde, dat hij ten koste van alles wil bewijzen dat het niet kan, en als het wel kan dat het onnodig is, en dus onaanvaardbaar. Ik zal de beweringen van de Froe niet allemaal bekijken, dat wordt erg vervelend, ik haal er een paar van de ergste uit.
De Froe begint te stellen, dat met het doen van deze proeven geen enkel wetenschappelijk nut gediend is. Een merkwaardige opvatting van een man die het in zijn wetenschap helemaal van proeven moet hebben. Het is toch zo dat elke proef (zelfs die, in concentratiekampen op slachtoffers genomen) wetenschappelijk nut heeft? De wetenschap als zodanig kent ten slotte alleen feiten en interpretaties, maar legt geen maatstaven aan. Trouwens, professor De Froe spreekt zichzelf dan al direct tegen door toe te geven dat het zeer waarschijnlijk is, dat deze proeven te zijner tijd zullen leiden tot het opkweken van een volledig mens. Alsof dat
wetenschappelijk geen buitengewoon resultaat zou zijn! Nu ziet de professor waarschijnlijk zelf wel in, dat hij wat ver gaat met deze uitspraak, en hij verzwakt hem, door ‘wetenschappelijk’ door ‘medisch’ te vervangen. Er is geen enkel medisch belang gediend met het kweken van een kind in een fles. Ik ben een leek op medisch gebied, maar ik zou toch echt wel een paar medische belangen kunnen bedenken. Neem bijvoorbeeld het geval van een vrouw, die graag een kind wil hebben maar die, door een ernstige hartkwaal of iets dergelijks, de zwangerschap en de baring niet zou overleven. Het lijkt me een medisch - en menselijk - belang dat deze vrouw door de Petruccifles in te schakelen toch nakroost kan krijgen zonder zelf in levensgevaar te komen. Een tweede geval: men is er tegenwoordig wel zeker van dat afwijkingen van spastische aard ontstaan door beschadigingen bij de geboorte. Bij sommige vrouwen kan men op grond van hun lichaamsbouw al bijna voorspellen dat er moeilijkheden zullen optreden. Ook in dat geval kan het risico vermeden worden door het kind buiten het lichaam te kweken. Het zelfde geldt voor debiliteit: dat schijnt geen erfelijke kwestie te zijn, maar een ontwikkelingsstoornis.
Wellicht dat men bij het kweken onder maximaal gunstige condities deze stoornis zou kunnen voorkomen. Dit zijn drie gevallen waarin het medisch nut toch vrij evident is.
Vervolgens komt De Froe met een zeer interessant argument: de geboorte is zo moeilijk, dat de zwakke vruchten daardoor uitgeroeid worden. Natuurlijke teeltkeus dus. Hij zegt dit zo argeloos, dat ik wel moet aannemen dat hij het enorme ethische probleem dat hier ligt helemaal niet herkend heeft: heeft een medicus het recht, een zwakke vrucht ter dood te veroordelen door bewust af te zien van een methode die deze vrucht levenskansen zou geven? Is - bovendien - een lichamelijk zwakke vrucht altijd gedoemd een geestelijk minderwaardig mens te worden? Of pleit prof. De Froe hier langs een omweg voor euthanasie?
Het laatste argument dat ik wil behandelen is eigenlijk het meest onthullend: een kind, op een dergelijke manier verwekt, is buitenmenselijk, het heeft geen binding met de gewone mensen en staat daardoor sociaal en psychisch volkomen geïsoleerd, het is een kunstmens, gedoemd tot absolute eenzaamheid. Hier komt de aap uit de mouw.
Professor de Froe (en enkele anderen ook) verwarren hier twee heel principiële zaken, en wel: het kweken van een kind uit een eicel, en het kweken van een kind uit de chemische bestanddelen (een science-fiction mens dus). Iedereen heeft wel eens enge boekjes gelezen waarin griezelige mensen voorkomen, superieur aan de gewone, maar volkomen zonder gevoel: ze zijn gemaakt. Maar daar gaat het bij Petrucci helemaal niet om! De kinderen die in de Petrucci-fles opgekweekt worden zijn gewoon de kinderen