no (dit is niet in tegenspraak met de positieneming van deze Aziatische landen bij een conflict). We moeten onszelf voor de functie van voogd niet beschikbaar stellen, maar wel financiële steun beloven. India zou een goede pleegvader zijn. Dat Luns gelooft dat zo'n voorstel niet haalbaar is, doet niet ter zake. Het hangt er maar van af hoe men zoiets voorstelt. Een ondubbelzinnig openbaar aanbod is nog nooit gedaan.
Het ziet er niet naar uit dat Luns zich van deze raad iets zal aantrekken. En dan is er geen reden voor Indonesië om niet van de gunstige gelegenheid gebruik te maken om een conflict te forceren. Niet om Nieuw Guinea te veroveren. Wat moet men trouwens verstaan onder het ‘veroveren’ van dit eiland? Als er maar een paar doden vallen onder het toeziend oog van film en televisie is het Indonesische doel al bereikt en gaat verder alles vanzelf.’
Laat ik hier de aanhalingstekens maar sluiten. Het voorgaande is oude koek, aan ieder verstandig mens al bekend. Maar als er een conflict uitbreekt, wordt dit het probleem: moeten wij dan maar loyaal zijn? Er kunnen ogenblikken voorkomen dat men zich over vroegere onenigheden heenzet, en de nationale eenheid vóór het individuele gelijk stelt. Zo'n situatie is er hier niet. Iemand die altijd tegen de Nieuw Guinea politiek was, die de ‘wat dan?’ vraag altijd zo goed mogelijk in steeds moeilijker wordende omstandigheden heeft beantwoord, hoeft de regering in haar dwaasheid niet te volgen. Hij houdt het recht te blijven protesteren tegen Nederlandse militaire actie zelfs na Indonesische aggressie.
En onze plicht tegenover de Papoea? Wij hebben slechts deze twee plichten tegenover hem:
1. Geen anti-Indonesische gezindheid te kweken, zodat dit gebied eens op de plaats in de wereld waarin het nu eenmaal ligt in vrede kan leven.
2. Geen oorlog te laten ontstaan. Want je kunt je nu de krantenberichtjes al voorstellen: tegen één gesneuvelde Nederlandse soldaat, tien gedode Papoea's en tien Indonesische... hoe zullen we ze gaan noemen? Soldaten natuurlijk niet, rebellen ook niet, natuurlijk: rampokkers.
Alle koloniale mogendheden hebben na de oorlog de taak gehad zo goed mogelijk van hun overzees gebied af te komen. Met Indonesië is dit miserabel gegaan. Daar waren excuses voor: onze belangen, onze mensen. In Nieuw Guinea zijn het alleen maar: oogkleppen, nationalisme, onverstand. Het kan nog goed aflopen en in dat geval zal ik mij verheugen dat deze voorspellingen te somber waren, maar als het verkeerd afloopt is het goed de verantwoordelijkheden vast te leggen en te eisen dat de verantwoordelijke figuren zich, anders dan na de Indonesische tragedie, uit het politieke leven terugtrekken.