Korte commentaren
Annie Romein en Charles de Gaulle
In De Nieuwe Stem van november heeft Annie Romein getuigd van haar bewondering voor François Mauriac die zij een ‘indrukwekkend schrijver’ en een ‘uitzonderlijk begaafde man’ noemt. En zij prijst deze auteur dat hij in de Spaanse burgeroorlog, tegen de gezagsdragers van zijn kerk in, partij koos voor de republikeinen, om er onmiddellijk het volgende op te laten volgen: ‘En nu het koloniaal conflict in Algerië meer en meer tot een Franse burgeroorlog uitgroeit, waarin, als in Spanje, als in de Dreyfuszaak, leger en kerk aan de éne en de fatsoenlijke mens aan de andere kant staan, maakt niet God of de Satan, maar het geweten van de mens en de grote schrijver Mauriac uit aan welke kant hij zich schaart’.
Ik mag mevr. Romein en de redacteuren van De Nieuwe Stem in het voorbijgaan misschien op deze indrukwekkende vergissing wijzen, dat het, al geruime tijd voor de kerken in Frankrijk zich tegen de methodes van het leger in Algerije uitspraken, duidelijk was dat de geschiedenis zich niet herhaalde. Vele, ook katholieke, Franse intellectuelen hebben de kerken hun voorzichtigheid verweten, maar van een kloof tussen kerk en universiteit is in de Algerijnse kwestie nooit sprake geweest. Met name Kardinaal Gerlier van Lyon spreekt, en in het openbaar, over Algerië als één van de onzen - die opmerking krijgt men op de Parijse linkeroever vaak genoeg te horen.
Maar vooruit, van nieuwe stemmen kan niet worden verwacht dat zij erg geoefend zijn, en wat mij dan ook het meest getroffen heeft is de hulde aan De Gaulle die in de geciteerde zin van Annie Romein verscholen lijkt. Dat Mauriac zich ondubbelzinnig tegen de Algerijnse oorlog heeft uitgesproken is juist, maar niet minder bekend is dat ook om deze reden Mauriac zich achter De Gaulle heeft geschaard, van wie hij alles verwacht en in wiens humaniteit en uitzonderlijke begaafdheid deze ‘uitzonderlijk begaafde man’ altijd het volste vertrouwen heeft gesteld. Zulke overtuigde Gaullisten als Mauriac zijn er in Frankrijk maar een handjevol. Zo nauw zijn zijn politieke inzichten verbonden aan de persoon van De Gaulle dat het niet goed mogelijk is hem in dit opzicht complimenten te maken zonder daarbij in belangrijke mate de Franse president te betrekken.
Ik deel Annie Romein's bewondering voor de romanschijver Mauriac allerminst, wel haar waardering voor het fatsoen van zijn politieke overtuigingen. Maar ik betwijfel of zij zich de implicatie van die waardering bewust is.
H.v.G.L.