enigen, zodat iedereen weet waar wij aan toe zijn. In ieder geval is het makkelijker dan om de diskussie aan te gaan met de rechtzinnige predikers die in ieder betoog wel een paar woorden kunnen vinden waar uit af te leiden is dat wij op de hand van de tegenstander zijn. Misschien is het eigenlijk ook wel een gezonde toestand? Wij zijn allen een beetje ideoloog geworden, zij het meestal negatief; de sterkste gemeenschap is die met de sterkste overtuigingen, en het zou ten zeerste onverantwoordelijk zijn om bij ons de gedachte in leven te laten dat wij wel eens ongelijk hebben, terwijl de tegenstander alle twijfelaars de mond snoert.
Zoals J.H.B. al opmerkte, het is niettemin helemaal geen gezonde toestand. Het hoofdpunt van onze overtuiging is dat wij ons onbeperkt kunnen veroorloven de waarheid van iedere situatie te onderzoeken, en ons algemene oordeel erover te kwalificeren met beperkende bepalingen, zodat de resulterende voorstelling van zaken meer aan mensen doet denken dan aan een abstrakt patroon van deugden en ondeugden. Eenvoudig als deze kritische moraal klinkt, het is moeilijk geworden haar in de bespreking van de internationale politiek toe te passen. De moeilijkheid is door de tegenstander geschapen, volgens het gangbare oordeel: zijn principiële eenkennigheid lokt bij ons een noodgedwongen eenkennigheid uit, temeer doordat zij niet tot de bevolkingen van de communistische landen beperkt blijft, maar door hun vrienden en sympathisanten in het westen is overgenomen. De vraag is dan hoe sterk de nood is die ons dwingt. Het ziet er naar uit dat hij lelijk overschat wordt, door toedoen van een soort mensen waar het ook in het westen niet aan ontbreekt, die hun oordelen laten bepalen door gezindheid meer dan door inzicht.
Op de eerbaarheid en het recht van spreken van die mensen valt niets af te dingen. Wij leven in een vrij land, en iedereen mag blijk geven van zijn eigen gebrek aan belangstelling. Aan de andere kant moet gezegd worden dat er geen behoefte bestaat aan zoveel betuigingen van onwankelbare trouw aan de eigen zaak als wij in deze tijd
kunnen lezen. Massaal aan ons opgedrongen, worden zij zelfs misleidend. Men zou gaan denken dat er een verkiezingscampagne gaande was, waarin wij naar smaak onze voorkeur konden uitspreken voor het oosten of het westen. Daar is het verre van. De overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft kennelijk niet de minste behoefte om ervaring op te doen van het leven onder Russisch bewind, maar bovendien, al was de minderheid vijf of zes keer zo groot, dan veranderde er nog niets aan de regeringsvorm waar wij onder leven, zoals de gevallen van Frankrijk en Italië laten zien.
Het is trouwens alleen in een wereld van publicistische abstrakties dat de gedachte stand kan houden aan een vrijwillige keuze van een meerderheid in een natie voor het régime van een andere. In politieke verhoudingen zo goed als in persoonlijke, staan wij onveranderlijk klaar om in laatste instantie onszelf gelijk te geven en anderen ongelijk. Als er een probleem is, dan is het alleen om af en toe een gebrek van onszelf en een beperkt gelijk van een tegenstander te leren onderscheiden. Zolang de beoefening van die kunst binnen de perken gehouden wordt, dat wil zeggen zolang er een normale wil bij herkenbaar blijft om het eigen belang te dienen, heeft hij dan ook een zekere animerende werking. Dat het mogelijk is om het altijd met de eigen zaak eens te zijn, niemand die eraan twijfelt, en de verveling die wij bij de openbare diskussie ondervinden wordt voor een belangrijk deel verklaard door de eindeloze herhaling van de bewijzen ervoor; dat het mogelijk is daarentegen om iets van de motieven van anderen te begrijpen en te fronsen over die van onszelf, dat is vooral in de studie van de internationale politiek steeds weer een verbazende nieuwigheid, die mooie kansen biedt voor de zinrijke vrijetijdsbesteding.
Voorzover het bezwaar tegen deze studie is dat de woede en walging onweerstaanbaar naar de lippen rijzen van wie de Russische praktijken onderzoekt, doen wij ons kennen als juffershondjes of huichelaars. De geschie-