doelstellingen gemeten, een grote fout. Maar het was een dubbele fout die zichzelf ophief. Aannemende dat Chroesjtjov van zins was te onderhandelen veronderstelde hij dat die zijn verklaring zou accepteren. Chroesjtjov wilde noch het een, noch het ander. Wat is daarmee verloren?
Onderhandelingen met de Russen verlopen sinds de jaren van de Tweede Wereldoorlog volgens een vast patroon. De Russische tactiek is die van de overrompeling. Een conflictsituatie wordt opgebouwd uit axioma's en beschuldigingen, bijeengehouden door een onbehouwen schijnlogica die geen ander doel kent dan het programma van de tegenpartij te ontwrichten. Tegenover dit geweld hebben de Angelsaksen nooit anders dan de middelen van hun beproefde, traditionele diplomatie weten te hanteren. Dat eist dan een eindeloos geduld. Men moet de stormen over zich heen laten gaan, ferm zijn en geen aanstoot geven. Dan moet men oplossingen zoeken die nog niet bij voorbaat door Russische veto's zijn getroffen. Men moet de Russen uit hun krampachtige stellingen lokken, ze op zijpaden brengen om ze in te spinnen in een sfeer van redelijkheid en humaniteit. Tenslotte moet men dan rustig toezien hoe de Russen zich uit dit spinsel weer trachten los te werken. Uit de persoonlijke ervaringen van Eisenhower kan men een sterk voorbeeld citeren. Het was op de topconferentie van 1955 dat hij de Russische diplomatie ontwapende met het befaamde voorstel om wederzijdse verkenningsvluchten toe te staan - het ‘Open Skies Plan’ dat deze maand op een zo ongelukkige manier uit zijn doodslaap is wakkergeschud. Men herinnert zich dat Moskou er twee jaar over heen heeft laten gaan voor het dit voorstel, ter gelegenheid van het eerste Russische succes met lange-afstandsraketten, honend van de hand wees. Chroesjtjov's redevoeringen van de laatste tijd hadden al aangekondigd dat dit hele spel in Parijs opnieuw zou beginnen. Het hoeft ons niet te spijten dat ons dat bespaard is gebleven.
Uit deze afloop is geen spanning geboren, maar een ontnuchtering en een zoeken naar
nieuwe orientatiepunten. Het mislukken van een topconferentie (de woorden zijn van Eisenhower, onder anderen) is vroeger voorgesteld als de grootst denkbare ramp. De topconferentie die een farce werd doet twijfelen aan de ernst van sommige internationale spanningen, aan het leiderschap van sommige leiders, aan het nut van sommige conferenties. De wereld zal niet gauw meer in paniek raken wanneer Moskou een internationale crisis proclameert.
Van grote betekenis is het psychologische effect in de neutralistische landen. Waar in het laatste jaar de ogen zijn opengegaan (via Egypte en India) voor het communistische imperialisme, heeft de doelbewuste obstructie van Chroesjtjov een onmetelijke indruk gemaakt. Voor het eerst was, in neutralistische ogen, Chroesjtjov de bruut, en Eisenhower de underdog. Het is een beeld dat de strijd aanbindt met een ander beeld: dat van het Amerikaanse imperialisme, waartegen de Sovjet-Unie altijd als de helper van de onderdrukten afsteekt. Alle steun aan anti-kolonialisme, alle hulp aan onderontwikkelde landen is ongemerkt voorbijgegaan aan dit diep gewortelde stereotype. Het is een wreede trek van het lot dat Eisenhower in zijn falen het effect heeft bereikt waar al zijn constructieve programma's vergeefs op hebben gemikt. In hoever zich hieruit een geestelijke evolutie zal ontwikkelen valt nog niet te voorzien. Maar de kiem is er, en dat alleen al vergroot de politieke armslag van Amerika, vermindert die van Rusland, vermindert opnieuw de mogelijkheden van Rusland om paniek te zaaien en crises te scheppen.
Zo biedt het nieuwe klimaat ook de mogelijkheid op nieuwe diplomatieke initiatieven. Of dit ooit op een topconferentie zal kunnen blijken mag overigens betwijfeld worden. Ontmoetingen op het hoogste niveau hebben zin, wanneer zij bedoeld zijn om het internationale contact te bevrijden van de wrijving tussen verschillende diplomatieke systemen. Zo kon Churchill een toegang krijgen tot Roosevelt die via het State Department niet mogelijk was. Maar in de bestaande constellatie zijn de betrokken regeringsleiders geen van allen bereid zich van hun diplomatieke systeem los te maken. Vermoedelijk was de persoonlijke kwetsbaarheid van president Eisenhower de voornaamste reden waarom Moskou op sommige momenten van zulk overleg enige verwachtingen koesterde. De president had dan ook terecht een hekel aan dit vis-à-vis der kampioenen, al liet hij zich er twee keer toe overhalen. Zijn opvolger zal zich misschien niet laten overhalen, zal