In 26 letters
L.J.C. Boucher
Voor hen die in de boekenweek in het bezit zijn geraakt van het Geschenk bestaat de mogelijkheid zich een bijzonder aantrekkelijk boekje aan te schaffen, getiteld: In 26 letters. Het is uitgegeven met steun van boekhandelaren en uitgevers en in elkaar gezet voor wat de tekst betreft door Eldert Willems en wat de typografie en uiterlijke vorm aangaat door Hans Berveling. De redactiecommissie bestond uit dr J. Hulsker, C.J. Kelk, A.G. Kok, Chr. Leeflang, G. Lubberhuizen en W.J. Schouten. De beide laatsten van De Bezige Bij, hetgeen wel een smeuïg boekje doet voorzien.
Het gaat over de letters en het boek en wat de mensheid daar alzo mee gedaan heeft. ‘Vader, de Hayren staen mij te berge als ick hoore dese dinghen met sulck eenen yver vertellen. Niet te min bidde ick U vaert voort’, zo spreekt een knaap in ‘De Nieuwe Spiegel der Jeugd of Franse Tiranny’. Maar ook de zeereizen van onze voorvaderen zijn te boek gesteld. Onze gehele geschiedenis, onze folklore, onze zeden en gebruiken passeren de revue in deze 26 letters en in de boeken die daarmede gemaakt zijn.
Het boekje is van een ongelooflijke verscheidenheid. Wat zoudt u zeggen van een vers uit ‘Fijtjes Hengelwerk of volmaakte viskunde’, ontleend aan de ‘Spiegel der vermaardste Courtisanen’, verlucht met een portret van de courtisane Wurmer Bely? Een bijzonder aardig statistiekje in kleur over de meest gelezen en geliefde auteurs. Over de vijanden van het boek van boekenwurm tot nazidom. Vervalsers van het boek. Reisgidsen en spoorwegboekjes uit de vorige eeuw verlucht met een fraaie reproduktie in kleur van een Montgolfière, het soort luchtvaartuigen waaraan de decorateurs van die tijd hun hart konden ophalen, evenals Ponti en de zijnen aan onze frigidaires en naaimachines. Produktiecijfers van drukkerijen. Het boek timmert - Het boek construeert en slijpt - Het boek ontcijfert de wetten van de natuur, zo luiden de bijschriften van enkele pagina's reprodukties uit wetenschappelijke werken en uit de Encyclopaedie van Diderot.
De omvang beslaat 128 pagina's illustraties en teksten in zwart en kleur. De uitvoering is een bijzonder geniaal stuk werk van de typograaf en de inhoud een niet minder ingenieuze prestatie van de samenstellers.
Hulde aan hen die zo'n bijzonder boek ter ere van de boekenweek 1960 hebben gemaakt. Het is een waardige afsluiting van de periode die geleid werd door Chr. Leeflang, die als voorzitter van de commissie voor de collectieve propaganda van het Nederlandse boek wordt opgevolgd door G. Lubberhuizen.