Bewijs van Bomans
Met een waarlijk verbluffende eenvoud van geest heeft Godfried Bomans in de Volkskrant ‘bewezen’, dat het verhaal van de vier Russische schipbreukelingen, die 49 dagen geleefd hadden op één brood en drie blikken vlees, niet waar kan zijn. Het is een propagandastunt van de Russen, zegt Bomans, om de vrije wereld weer eens met de neus op het onverwoestbare Russische fysiek te drukken.
De bewijsvoering van onze Dickenskenner is bijzonder simpel en moet wel bevattelijk zijn voor alle Volkskrantlezers. Bomans heeft het allemaal haarfijn uitgerekend. ‘Als we het gewicht van dat brood op achthonderd gram schatten, dan had ieder dus twee ons te zijner beschikking, dit is vier gram per dag of het tiende gedeelte van één snee. Wie de hongerwinter heeft meegemaakt, weet wat één snee brood per dag betekent. Hij weet echter niet wat ditzelfde rantsoen over tien dagen wil zeggen, om de eenvoudige reden dat hij er dan niet meer is. Zeker, zij hadden nog drie vleesblikken. Stellen wij deze op vierhonderd gram per stuk, dan had ieder drie ons voor 49 dagen, dat is per dag zes gram of niet veel meer dan in een vingerhoed gaat. Dit is echter theorie, want een blik dat eenmaal geopend is, kan niet bewaard blijven. Na drie dagen is het grondig bedorven. Hoe men het ook bekijkt, het bericht kan niet waar zijn. Omdat het geval mij interesseerde heb ik nog drie artsen geraadpleegd. Ook hun vonnis luidde: de dood. Geen mens die dit uithoudt, tenzij een supermens, zoals er één in de vijftig jaar geboren wordt’.
Men behoeft maar over een heel klein beetje intelligentie te beschikken om de bewijsvoering van Bomans op zijn minst twijfelachtig te kunnen maken. De brave borst beweert ten eerste, dat niemand na tien dagen nog iets na kan vertellen als hij in die tijd niet meer dan één snee per dag heeft verorberd. Dezelfde dag dat Bomans dit schreef werden in Agadir nog enkele mensen gered (waaronder kinderen!) die elf dagen onder het puin hadden gezeten zonder iets te eten en toch nog in staat bleken om hulp te roepen. Maar misschien is dat een propagandastuntje geweest van koning Mohammed, je weet het nooit met die vreemde kerels.
De rest van Bomans' bewijs deugt al evenmin. Als een volbloed Hollander schat hij het ene brood waarover de Russen beschikten op achthonderd gram. Waarom niet minder, Godfried? Wie zegt dat het geen kadetje was? De berichten erover zijn vaag. Zo vaag, dat de mogelijkheid niet is uitgesloten dat aan boord van zo'n Russische sloep niet een ‘heel gesneden wit’ aanwezig is, maar één van die typisch Russische broden die wel een paar kilo kunnen wegen.
En dan die drie vleesblikjes, die Bomans op vierhonderd gram per stuk schat. Waarom nu juist het kleinste vleesblikje dat zich in Haarlem denken laat? Waarom denkt Bomans niet een beetje groter? Hij is natuurlijk niet in dienst geweest en heeft dus de interessante lessen gemist die ik daar over de Russen heb gekregen. De Russen, heb ik geleerd, zijn harder, veel harder dan de Amerikanen en de Haarlemmers, harder zelfs dan de leerboekjes van drie geraadpleegde artsen. Er is een onthutsend verschil tussen het aantal mensen dat een Russische strijdende frontsoldaat achter zich moet hebben staan om te kunnen blijven strijden en het aantal dat de Amerikanen nodig hebben. Russen hebben een ongeevenaard talent voor improvisatie en kunnen zich met niets, of nagenoeg niets, lange tijd in leven houden. Dit is mij altijd in dienst voorgehouden, en ik geloof het, omdat mij tot nu toe uit niets is gebleken dat het mij door geïnfiltreerde spionnen werd verteld.
Bomans echter weet van niets. Bomans gelooft niets voordat hij het met eigen ogen gezien heeft, en wat dat betreft bevindt hij zich nog in goed gezelschap ook. Want Truman en Nixon verklaarden indertijd ook dat zij het Russische schot op de maan niet geloofden voordat zij het zelf gezien hadden. Zij geloven het nóg niet, want zij hebben het nog steeds niet gezien.
N.S.