dag’) was er een bereid mij in te lichten. Hoewel alles op een ruzieachtige toon gezegd werd leek me er veel juists in zijn woorden te zitten.
Het begon met een berekening op de laatste cent van zijn weekloon, dat niet veel was. Toen werden de vakverenigingen onder de loep genomen en wel zo scherp dat het me verbaasde dat hij er toch nog lid van was. Het komt de laatste tijd steeds meer voor dat stakingen niet door de vakbonden erkend worden. Naast onmiskenbare nadelen hebben deze wilde stakingen ook voordelen. De risico's van de stakers zijn weer even groot als in de oertijd van de staking en het effect van de staking op werkgevers of regering is daardoor groter: het is niet een kudde makke schapen die het loon opstrijkt zonder te werken, maar een groep die zich kennelijk werkelijk onrechtvaardig behandeld beschouwt. Wij halen de kastanjes uit het vuur en de vakbonden dienen voor de onderhandeling, aldus mijn woordvoerder.
Het regeringsultimatum: of om 4 uur weer aan het werk of anders geen loongesprek, was om minstens vijf redenen hoogst ongelukkig.
Ten eerste is het onmogelijk een busstaking van Amsterdam tot Arnhem op zo korte termijn af te gelasten. Bovendien waren deze chauffeurs na de nachtvergadering in Hilversum al de hele dag in de weer en een staking is nu eenmaal een zware belasting van de zenuwen. Capitulatie voor het ultimatum zou dan ook niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid zijn geweest. Het nut voor de buspassagiers was ook miniem: om vier uur was nu juist iedereen doordrongen van het feit dat de N.B.M. 24 uur staakte. De mensen die naar hun werk waren gekomen zouden op dezelfde manier wel terug komen. Maar het ging natuurlijk om het prestige. Dat is nu juist bij stakers ook zeer gevoelig zodat de algemene reactie was: zeker doorgaan, misschien doen de andere spoorwegdochters nu ook wel mee. Het belangrijkste argument tegen het ultimatum dat men de dag erna, van vakbonden en kamerleden hoorde: het karakter van collectieve straf, die de niet-stakers onrechtvaardig trof, hoorde men bij daze chauffeurs niet.
Het ultimatum was dus onmogelijk, gevaarlijk, nutteloos, onpsychologisch, en onrechtvaardig. Het bleek dan ook niet vol te houden, zodat eventuele latere ultimatums van deze regering al bij voorbaat verzwakt zijn.
Het is een grappige gedachte dat deze paar honderd chauffeurs ervoor gezorgd hebben dat drie excellenties, Korthals, Rooy en Roolvink, niet voor een tweede keer benoemd zullen worden. Maar er is nog altijd wel een burgemeestersplaats, en die levert meer op dan een plaats achter het autobusstuur.
B.C.