comfortable to consider Mr. C. just as an easy-going and easy-speaking fellow, closing our eyes to some remarkable demonstrations of his bluff’). Van Ameringen betoogde, dat het markt-mechanisme tegenwoordig niet meer functioneert als regulator van produktie, distributie en consumptie. Eén van de gevolgen daarvan is, dat de vruchten van toenemende produktiviteit niet meer kunnen worden genoten in de vorm van prijsdalingen maar alleen in de vorm van verhoogde inkomens. Dit dreigt telkens te leiden tot sluipende inflatie, waarvan dan de vakbeweging de schuld krijgt.
Tal van sprekers legden grote nadruk op de voortschrijdende concentratie in het bedrijfsleven. Crosland achtte dat onjuist en formalistisch. Volgens hem waren wel de ondernemingen groter geworden, maar de markten ook, en was relatief gezien de concentratie in deze halve eeuw niet toegenomen. Bovendien verzuimden z.i. de andere sprekers, te wijzen op de gelijktijdige toeneming van de macht van de overheid over het bedrijfsleven. Van Ameringen van zijn kant vond Crosland formalistisch, wanneer deze alleen keek naar de openlijke fusies en niet naar al het verborgen samenspel in het bedrijfsleven. Van de zeggenschap van de overheid had hij geen hoge dunk. De dezer dagen door minister De Pous bewerkstelligde prijsverlagingen van lampen en wasmiddelen op een tijdstip dat brood en melk duurder worden vond hij eenvoudig belachelijk.
Er is uiteraard veel gediscussieerd over de economische problemen, over herverdeling van inkomen, hervorming van de onderneming, bundeling van de consumenten, de onderontwikkelde gebieden (volgens alle sprekers probleem nr. 1), en wat niet al. Een apart geluid liet het Tweede-Kamerlid drs. J. Koopman horen. Ondanks de huidige welvaart is Koopman ervan overtuigd, dat onze maatschappij de diepste behoeften van de mens niet bevredigt. Produktie is het einddoel geworden en de mens het middel, in plaats van omgekeerd. Koopman acht het onwaarschijnlijk, dat de hoofdbronnen van ontevredenheid van de arbeiders weinig te maken hebben met hun plaats in het produktieproces. Hij wil psychologen inschakelen om vast te stellen, wat de werkelijke noden en behoeften zijn. Maar geen ‘human engineering’, want men mag de mens niet behandelen als een machine. In verwante geest spraken Schermerhorn en drs. J.J. Voogd. De laatste stelde, dat het socialisme, gevangen als het is in de produktie-mythe, de mens in het arbeidsproces schijnt te hebben afgeschreven. Ook Banning had in zijn referaat gezegd: ‘es würde für den Menschen und die Kultur katastrophal sein, wenn wir menschenunwürdige Arbeitszeit und sinnvolle Freizeit einander gegenüberstellen würden.’ Voor Crosland c.s. scheen dit probleem nauwelijks te bestaan.
Een scheiding van ideologische en politieke discussies bleek praktisch niet mogelijk. Prof. Samkalden en mr. M. van der Stoel gingen vooral in op het probleem van de vrijheid. De socialisten moeten in het offensief tegen ‘the juggling with the concept of freedom’ aan conservatieve zijde. Zij moeten duidelijk maken, dat planning in de huidige samenleving juist een voorwaarde is voor de verwezenlijking van persoonlijke vrijheid. Maar zij moeten ook erkennen, dat de groei van de staatsmacht inderdaad grote gevaren inhoudt, en zich distanciëren van bureaucratie en bemoeizucht.
Prof. H. Drion had in het begin van de conferentie gewaarschuwd, dat het socialisme geen einddoel is. ‘Happy ends’ bestaan niet. Nooit zal er een socialistische maatschappij komen, die een eind maakt aan alle politieke strijd. Het slotwoord van drs. J.M. den Uyl, directeur van de Dr. Wiardi Beckman Stichting, ademde dezelfde geest. Er is geen socialistische ideologie, in de zin van een systeem dat patent-oplossingen biedt voor ieder geval. Men wordt altijd voor keuzen gesteld, waarbij men één waarde moet opofferen voor een andere. De prioriteiten (bijv. welvaart of bewapening) kunnen verschillen van situatie tot situatie. Of een beleid socialistisch is of niet hangt uiteindelijk daarvan af, wat de hoogste prioriteit krijgt. ‘Priorities’, aldus Den Uyl, ‘are the religion of politics’.